Eerste transatlantische tele-operatie succes

Chirurgen hebben vanuit New York bij een 68-jarige vrouw in het Franse Straatsburg de galblaas verwijderd, met behulp van op afstand bestuurde robots.

Deze eerste transatlantische tele-operatie duurde ongeveer een uur en is zonder complicaties verlopen. Twee chirurgen van het Mount Sinai Medical Center in New York bedienden via een ATM-verbinding met een gereserveerde overdrachtcapaciteit van 10 MB per seconde de console van de robots in de Louis Pasteur Universiteit in Straatsburg. De betrokken wetenschappers doen verslag van de operatie in het vaktijdschriftNature van 27 september.
Voordat de tele-operatie op een mens werd uitgevoerd, was de techniek al zes keer getest op varkens. Omdat uit die proeven bleek dat de vertraging tussen het commando en de uitvoering aan de andere kant van de oceaan slechts 300 milliseconden bedroeg, durfden ze de operatie ook op een menselijke patiënt uit te voeren. In Straatsburg stonden voor de zekerheid wel twee chirurgen paraat die de operatie op elk moment hadden kunnen overnemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-20T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.