Dow Jones gaat in beroep in 'Internet-zaak'

De New Yorkse uitgever Dow Jones gaat in beroep tegen de uitspraak van een Australische rechter inzake smaad in een op internet gepubliceerd artikel.

De beroepszaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor uitgevers, internetsites encontentproviders die artikelen publiceren in tenminste één van de 190 landen die regels, wetten en jurisprudentie hebben op het gebied van smaad. Want welk recht geldt er als iemand zich als een slachtoffer van smaad of laster beschouwt? De rechtspraak van het land van de site-eigenaar of die van het land van de gedupeerde?
De Australische mijnmagnaat Joe Gutnick voelde zich belasterd in een artikel dat verscheen op de online-versie van Barron's, een wekelijkse uitgave voor beleggers, die door Dow Jones in New York wordt uitgegeven. Dow Jones is ook uitgever van onder andereThe Wall Street Journal.
De Australiër ging naar de rechter in Melbourne om de Amerikaanse uitgever aan te klagen wegens smaad. Gutnick zou volgens eigen zeggen in het artikel worden beschuldigd van betrokkenheid bij aandelenzwendel, witwassen van geld en fraude. De Australische rechter verklaarde de zaak ontvankelijk.
Volgens de advocaten van Dow Jones zou de smaadzaak echter in de Verenigde Staten aanhangig moeten worden gemaakt, aangezien het artikel dáár is gepubliceerd, gericht op een Amerikaans lezerspubliek. Gutnick stelt dat de zaak in Melbourne voor de rechter moet komen omdat het artikel op internet is gepubliceerd en de bevolking van Melbourne en de rest van Victoria in staat is het aldaar te lezen. De Australische rechter geeft hem daarin gelijk.
Voor de behandeling van het hoger beroep van Dow Jones is nog geen datum vastgesteld, maar het zou nog goed een jaar kunnen duren voordat het zover is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-20T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.