Europese lobby voor bescherming 'e-rechten'

Zeven Europese burgerrechtenorganisaties vrezen ruimere bevoegdheden voor het onderscheppen van privé-communicatie.

De organisaties, verspreid over vijf EU-lidstaten, hebben in een open brief aan de Europese Raad - de vergadering van EU-staatshoofden - gevraagd om terughoudendheid bij het nemen van antiterrorisme-maatregelen die een aantasting kunnen betekenen voor de vrijheden van de Europese burgers en derhalve voor de democratieën in Europa. In het bijzonder maken de organisaties zich bezorgd over voorstellen om de bevoegdheden van politie en geheime diensten op het gebied van het afluisteren van telecommunicatie te verruimen en het gebruik van cryptografie aan restricties te onderwerpen.
De zeven wijzen er fijntjes op dat het bestaan van het omstreden elektronische spionagesysteem Echelon de aanslagen in de VS niet heeft weten te voorkomen. Dergelijke systemen bedreigen de vrijheden van burgers, zonder dat zij hun vooraf gestelde doelen ook maar enigszins weten te benaderen. Het verruimen van de bevoegdheden voor het afluisteren van telefoongesprekken of het onderscheppen van bijvoorbeeld e-mails zal dan ook vooral leiden tot een grove aantasting van de privacy en niet tot voorkoming van internationaal terrorisme, zo stellen de organisaties.
Ook het beperken van de mogelijkheden tot encryptie van elektronische communicatie, zal volgens de lobbyisten vooral een averechts effect hebben. Zo'n beperking zal de veiligheid van onze communicatie-infrastructuur nadelig beïnvloeden, het wankele vertrouwen in de economie verder beschadigen en de rechten van individuele burgers beknotten zonder de mogelijkheden van terroristen werkelijk aan te tasten, aldus de schrijvers van de open brief.
De brief is te vinden op de website van Bits of Freedom (http://www.bof.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-24T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.