Lernout & Hauspie: negen maanden respijt

De handelsrechtbank in het Vlaamse Ieper heeft het in moeilijkheden verkerende Lernout & Hauspie uitstel van betaling gegeven tot 21 juni 2002.

De rechtbank ging in grote lijnen akkoord met een door het bedrijf voorgesteld reddingsplan, dat voorziet in een overname van de afdelingen spraak- en taaltechnologie of de voortzetting van de kernactiviteiten in een nieuwe onderneming.
Wel werden aan het gerechtelijk akkoord voorwaarden gekoppeld die op z'n minst pittig zijn te noemen. Zo moet het bedrijf verzekeren dat economische activiteiten in België behouden blijven, gekoppeld aan een substantiële werkgelegenheid. Bovendien moet minstens 80 procent van de bruto-opbrengst van elke verkoop of overdracht van bedrijfsonderdelen gereserveerd worden voor de schuldeisers. De boedelschulden - die opgebouwd werden na de toekenning van een voorlopige surseance van betaling in januari 2001 - vallen daar niet onder.
Het lijkt erop dat de Ieperse rechtbank daarmee aangeeft dat ze genoeg heeft van de torenhoge betalingen die L & H moet doen aan het legertje juridische, fiscale en andere adviseurs rond het bedrijf. Die adviseurs moeten achteraan in de rij gaan staan wanneer het bedrijf de activa verdeelt.
Het management van Lernout & Hauspie wil het vonnis nog nauwgezet bestuderen alvorens commentaar te geven. Topman Philippe Bodson bleef echter wél bij het ultimatum dat L & H zichzelf heeft opgelegd: als er eind oktober geen bindend overnamevoorstel op tafel ligt, wordt het faillissement aangevraagd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-24T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.