AMD schrapt 2.300 banen en twee fabrieken

Chipfabrikant AMD is van plan 2.300 banen teschrappen - zo'n 15 procent van het personeelsbestand - vanwege een noodzakelijke kostenbesparing.

De verkoop van microprocessors neemt langzaam doch gestaag af, waardoor Advanced Micro Devices zich gedwongen ziet twee fabrieken in Austin, Texas te sluiten. Daardoor komen ongeveer duizend mensen op straat te staan. In de productiefaciliteit in het Maleisische Penang worden daarnaast nog dertienhonderd banen weggesaneerd. De reductie van het personeelsbestand moet in juni volgend jaar zijn afgerond.
AMD zegt er nadrukkelijk voor te kiezen de kosten te reduceren zónder schade toe te brengen aan de productontwikkeling binnen de kernactiviteiten. De twee fabrieken in Texas produceerden vooral chips voor andere bedrijven. De onderneming wil zich nu focussen op de twee productgroepen die het meest succesvol, of tenminste het meest veelbelovend zijn: de flashgeheugens en de pc-processors. AMD's derde fabriek in Austin zal daarom worden aangepast voor de productie van flashgeheugen. Ook de fabriek in het Duitse Dresden zal daarvoor geschikt worden gemaakt.
De chipfabrikant verwacht in het derde kwartaal een financiële reservering te moeten maken van tachtig- tot honderd miljoen dollar, om de herstructurering te kunnen betalen. Daar tegenover staat een verwachte jaarlijkse besparing van 125 miljoen dollar.
AMD's belangrijkste leverancier, het Nederlandse Asml, verklaarde nog geen orderafzeggingen te hebben ontvangen. Het aandeel Asml kreeg gisteren op de beurs wel een gevoelige tik na de bekendmaking van het nieuws.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-27T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.