It-bestedingen extra geraakt door aanslagen

De terroristische aanvallen op de Verenigde Staten, hebben een nakend herstel in de bestedingen aan informatie technologie-producten in de kiem gesmoord.

Dit blijkt onder meer uit een maandelijks onderzoek van de Deutsche Bank onder bijna tweehonderd chief information officers (cio's). Daarbij zijn voor het eerst gegevens meegenomen van na de fatale datum, 11 september. Volgens het onderzoek gaan de cio's er nu vanuit dat de it-budgetten de komende twaalf maanden met een kleine 3,7 procent zullen stijgen. In augustus was de verwachting nog 7,2 procent, terwijl begin dit jaar de cio's nog uitgingen van een toename van 11 procent.
De nieuwe metingen geven aan dat een stevig herstel van de computer- en softwaresector de komende zes maanden onwaarschijnlijk is. Slechts 30 procent van de cio's verwacht de het komende halfjaar een toename in de uitgaven aan hardware. Eenzelfde percentage verwacht forse bezuinigingen. Om het nog erger te maken, voorzien de onderzoekers van de Deutsche Bank verder dat veel cio's nog niet de volledige gevolgen van de bijna-recessie in de it-uitgaven hebben ingecalculeerd. Een positief puntje van de sterke terugval in it-bestedingen is dat de schaarste aan goed opgeleid it-personeel als vanzelf lijkt te zijn opgelost. Slechts 14 procent van de cio's zegt nu dat goed opgeleid personeel moeilijk te vinden is, tegen 55 procent aan het begin van dit jaar. Bovendien zijn de salariskosten van het personeel steeds beter in de hand te houden; de loonstijging bedraagt inmiddels 5,6 procent, tegen 14 procent een jaar geleden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-01T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.