Glasnet Utrecht start van ict-stimulatie door overheid

Het glasvezelnetwerk Catharijnenet in Utrecht luidt de start in van het actieprogramma Maatschappelijke sectoren & ICT (MICT 2006). Dit initiatief van meerdere ministeries loopt de komende vier jaar en omvat zes projecten die ict slim en breed inzetten. Elk project krijgt een subsidie van maximaal 1,2 miljoen euro.

MICT 2006 is opgezet door Binnenlandse Zaken, Justitie, Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en tot slot het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze overheidsorganen hebben een zestal projecten uitverkoren, op basis van aansluiting op de aandachtspunten van het actieprogramma. Doel is het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van onderwijs, zorg, mobiliteit en veiligheid.

Laatstgenoemde is de focus van Catharijnenet, dat alle bedrijfsterreinen en winkelcentra in de Domstad met elkaar verbindt. Aangesloten zijn camera's waarmee vanaf één centrale lokatie, waar de beelden worden geanalyseerd, mogelijke inbreuk op de veiligheid wordt gesignaleerd. Dit meldt Economische Zaken.

Het project dat over mobiliteit gaat, verzorgt informatiebeheer en -uitwisseling van logistieke gegevens. Het gaat hier om goederenvervoer, met name via de Nederlandse havens. Het project voor onderwijs moet onderwijsinstellingen helpen aan moderne leermiddelen, onder meer door bedrijfsmodellen te (onder)zoeken voor de stimulering van de aanmaak van 'content'. De doorontwikkeling van die informatie (lesmateriaal) moet door scholen en studenten zelf worden opgepakt.

Op het gebied van zorg zijn er drie projecten. Deze draaien respectievelijk om zorg op afstand voor chronisch zieken en ouderen, standaardisatie van informatie voor diabetespatiënten, en ontwikkeling van vraaggerichte zorg in de gynaecologie. De laatste moet de huidige situatie van aanbodgerichte zorg, dus vanuit elke individuele zorginstelling aanpakken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-01T07:45:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.