Energiezuinig delft onderspit in servermarkt

Nieuwe serverspecialisten die zware, letterlijk platte computers produceren met de energiezuinige processoren van Transmeta zitten in het nauw.

Twee van deze leveranciers, Fibercycle en Rebel.com, zijn nagenoeg uitgekleed en op sterven na dood. Ook het bekendere RLX Technologies (voorheen Rocket LX) verkeert in financiële problemen.
 
Deze drie bedrijven maken 'serverbladen' (blades). In wezen zijn dat moederborden met processoren, geheugen en i/o-capaciteit (input/output). Hiervoor gebruiken zij de x86-compatibele Crusoe-processoren van Transmeta die energiezuinig zijn en mede daardoor weinig hitte opwekken.
 
Deze chips maken het mogelijk om meer bladen binnen een serverrek (rack) te plaatsen zonder al te veel extra koelingsystemen. Die nemen immers weer ruimte in beslag, verbruiken stroom en maken geluid.
Die voordelen maken serverbladen redelijk aantrekkelijk voor rekencentra waar veel gescheiden machines in gebruik zijn. De kleine meerwaarde van Transmeta-chips in serveromgevingen blijkt echter te klein. Dit is versterkt door het inzakken van de internethype en daarmee de markt voor internetdatacenters die zich richten op onder meer website- en applicatie-huisvesting.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de van 19 oktober 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-17T00:00:00.000Z Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.