AMD met nieuwe Athlons veruit de snelste

De nieuwe Athlon XP's van AMD zijn op dit moment absoluut de snelste processors op de markt, zo blijkt uit tests.

Onder meer Tom's Hardware Guide en AnandTech hebben de deze week uitgekomen chips kritisch bekeken en vergeleken met de rivaliserende Pentium 4 processors van Intel. De uitkomst hiervan moet AMD als muziek in de oren klinken, aangezien de testers concluderen dat de jongste Athlon met Palomino-kern de Pentium 4 bij het overgrote deel van debenchmarkshet nakijken geeft. Zo blijkt de 1,53 GHz Athlon XP 1800+ volgens AnandTech op de meeste onderdelen zo'n 10 procent beter te presteren dan de 2 GHz P4. Daar komt nog eens bij dat de XP 1800+ een straatprijs heeft van 225 dollar, tegenover het prijskaartje van 550 dollar dat aan de snelste Pentium hangt.
 
Hoewel AMD zich dus geen zorgen hoeft te maken over de prestaties van zijn chips, vragen de testers zich wel af of de nieuwe marketingstrategie van de mondiale nummer 2 van de chipmarkt een juiste is. Het bedrijf wil met de extensies (1500+, 1600+ etc.) laten zien dat de kloksnelheid een vertekend beeld geeft van de prestaties van de cpu.
 
De testers betwijfelen echter of veel mensen zich toch niet laten leiden door de 'megahertz mythe' en de marketing van Intel. Daarnaast vrezen ze dat de XP extensies voor veel verwarring gaan zorgen. Zo is het onduidelijk hoe de Athlon 1,4 GHz zich verhoudt tot de 1.33 GHz XP 1500+.
 
Daarnaast is het zo dat de prestaties van een 1,33 GHz XP 1500+ in tegenstelling tot eerdere berichten in de media niet vergeleken moeten worden met een 1,5 GHz P4 maar met een denkbeeldige Athlon met Thunderbird-processorkern op 1,5 GHz.
Bovendien zou de voorsprong van AMD wel eens van korte duur kunnen zijn. Intel komt binnenkort namelijk met zijn nieuwe Northwood-kern die de prestaties van de Pentium 4 flink opschroeft.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.