IBM komt met energiezuinige halfgeleider

IBM zegt een energiezuinige halfgeleider te hebben ontwikkeld die het batterijleven van onder meer mobiele telefoons en zakcomputers aanzienlijk verlengt.

Volgens Big Blue kan de PowerPC 405LP een energiebesparing bereiken van maximaal 90 procent, vanwege de toepassing van speciale circuits. Deze zorgen ervoor dat delen van de chip voor energieverbruik worden afgesloten als ze niet in gebruik zijn. Even zozeer kunnen delen van de chip weer worden gereactiveerd als ze wel nodig zijn.
 
Als gevolg van deze grotere efficiëntie, kan de chip complexe taken uitvoeren zoals spraakherkenning en beveiligings-encryptie, zonder dat dit het batterijleven van de halfgeleider meteen uitput. De chip, die volgende week officieel wordt onthuld, is het resultaat van het energie-efficiënte microprocessor-programma dat IBM rond de komst van zijn nieuwste en grootste server, de Regatta, heeft opgestart.
 
De chip zal daarnaast worden toegepast in Nintendo's nieuwe Game Cube videospelletjes-computer. Net als de eerdere energiezuinige chips, is ook de 405LP het resultaat van uitgebreid onderzoek in IBM's Low-Power Computing Research Center. Ook de 'pure' chipconcerns, zoals Transmeta en Intel, richten zich steeds nadrukkelijker op de ontwikkeling van energiezuinige chips. Intel heeft daarvoor onder andere de energiearme StrongArm-chip in huis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-12T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.