Motorola ziet 3G niet voor 2004 in zwang

De Amerikaanse mobieltjesmaker Motorola denkt dat het tot 2004 kan gaan duren voordat de 3G-telefonie in Europa echt van de grond komt.

Motorola schaarde zich met die uitspraak gisteren aan de kant van de meeste analisten, maar toonde zich een stuk pessimistischer dan de Europese concurrenten Nokia en Ericsson. Die houden nog altijd vast aan 2003.
Het mobiele internet moet voor de gsm-fabrikanten het touw worden waarmee ze zich uit het huidige moeras kunnen trekken. Maar hoe langer het duurt voordat het netwerk gereed is en consumenten mobiel gaan internetten, des te moeilijker wordt ook de situatie voor de bedrijven. Het eerste 3G-netwerk ter wereld is net gelanceerd in Japan en Nokia en Ericsson lieten daarbij weten dat hun 3G-apparaten volgend jaar klaar zijn voor de Europese roll-out.
De technologie die in Europa wordt gebruikt, is echter complexer dan die in Japan, en daar vergissen de concurrenten zich in, denkt Motorola. Daarnaast ligt er volgens de Amerikanen nog altijd een probleem met de content. De meeste diensten moeten nog worden ontwikkeld en voor de enige twee die al gereed zijn en succesvol - het overbrengen van tekst en beeld - is niet per se 3G nodig. Dat kan ook prima met het nog nieuwe GPRS.
Motorola denkt dat de mobiele aanbieders niet zo'n haast zullen blijken te hebben met de aanleg van hun 3G-netwerken. Dat kost immer ijselijk veel geld, en dat hebben alle grote telecombedrijven momenteel niet. Bovendien betekent uitstel van het 3G-netwerk dat ze een wat langere 'terugverdientijd' inbouwen voor GPRS. Het mes snijdt voor hen zo aan twee kanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-26T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.