Fors minder investeringen door vc's

De omvang van de investeringen van Amerikaanse venture capitalists is over het derde kwartaal met 73 procent ingezakt naar een niveau van 7,7 miljard dollar.

Vorig jaar werd over dezelfde periode nog voor 28,4 miljard dollar aan durfkapitaal verstrekt. Analisten verwachten nog een verdere verslechtering van het vc-klimaat, maar ze wijzen er ook op dat 2001 al met al geen slecht jaar hoeft te worden voor de venture capital-markt. Over de eerste negen maanden van dit jaar is voor 31 miljard dollar aan durfkapitaal geïnvesteerd. Daarmee scoort 2001 waarschijnlijk als het op twee na beste jaar, na 1999 toen in totaal voor 56,9 miljard dollar werd geïnvesteerd en het topjaar 2000 toen voor een recordbedrag van 104 miljard dollar aan durfkapitaal werd verstrekt.
 
Niet geheel verrassend liepen met name de investeringen in internetbedrijven fors terug. Over het derde kwartaal waren deze nog goed voor 27 procent van de totale venture capital portfolio, terwijl dat over geheel vorig jaar 46 procent was. Meer geld ging er juist naar de biotechnologische en medische/gezondheidszorg bedrijven. Volgens analisten heeft dit te maken met de snelle innovaties die binnen deze terreinen gaande of op handen zijn en met het feit dat venture capitalists streven naar een grotere diversiteit in hun investeringsportfolio's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-30T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.