Justitie en Microsoft bereiken schikking

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en Microsoft hebben een schikking getroffen in de langlopende antitrustzaak tegen de softwareleverancier.

Het bereikte compromis omvat een verklaring van goed gedrag met een geldigheid van vijf jaar. Districtsrechter Colleen Kollar-Kotelly moet echter nog haar goedkeuring hechten aan de schikking.
 
Zij had de strijdende partijen veroordeeld tot een onderhandelingsmarathon waarvan de deadline vandaag (vrijdag) verstreek. De rechter buigt zich over de op te leggen strafmaat nadat het hoger beroepshof Microsoft grotendeels schuldig had verklaard, maar daarbij de eerder opgelegde opdeling van het bedrijf afwees.
 
Kollar-Kotelly had een strenge behandeling beloofd indien er geen schikking bereikt werd. De vraag is dus of zij haar goedkeuring hecht aan de nu voorgestelde verklaring van goed gedrag.
 
Bovendien is nu gebleken dat de achttien Amerikaanse staten, die samen met Justitie de rechtszaak voerden, vooralsnog niet meegaan met het compromis. De hoofdofficier van Justitie heeft de staatsaanklagers donderdag op de hoogte gesteld van de schikking, die is uitgewerkt door Microsoft en het ministerie.
 
De staten vragen enkele dagen de tijd om de schikking te keuren en beoordelen. De laatste maanden hebben de staatsaanklagers duidelijk laten weten op eigen houtje door te gaan met de juridische vervolging van Microsoft indien zij de uiteindelijk straf - of schikking - te tam achten. Het juridisch, politiek en financieel draagvlak daarvoor neemt echter wel flink af indien de schikking wordt geratificeerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-02T00:00:00.000Z Redactie Computable, Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.