Hitachi en Matsushita krimpen zwaar in

Twee van de grootste Japanse elektronicaconcerns, Hitachi en Matsushita, hebben gisteren hun verwachtingen flink naar beneden bijgesteld.

Beide bedrijven verwachten dit jaar verliezen van respectievelijk 1,87 en 2,17 miljard dollar. Matsushita liet daarbij weten het personeelsbestand met achtduizend te willen inkrimpen, Hitachi wil vijftienduizend mensen kwijt.
 
Vorige week liet Sony geheel onverwacht een kwartaalverlies zien, nu volgen twee andere grote Japanse bedrijven. Ze baseren hun sombere verwachtingen vooral op de gevolgen van de aanslagen van 11 september, maar daarnaast verwachten ze flink veel geld opzij te moeten zetten voor afvloeiingsregelingen.
 
Japanse bedrijven hebben een traditie om geen werknemers gedwongen te ontslaan. Loyaliteit van werknemers wordt beloond met zogeheten life-time employment. Die traditie kunnen de twee bedrijven nu niet meer voortzetten. Hitachi denkt bij de inkrimping toe te kunnen met weinig gedwongen ontslagen: het niet verlengen van tijdelijke contracten en het vervroegd pensioneren van oudere werknemers moet voor het grootste deel van de inkrimping zorgen. Matsushita zet ook sterk in op 'vrijwillige' pensionering.
Hitachi en Matsushita hebben nu wereldwijd respectievelijk 340 duizend en 290 duizend werknemers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-31T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.