Concurrentie woedend over Microsoftdeal

De antitrust-deal tussen Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie, is sommige rivalen en consumentenorganisaties in het verkeerde keelgat geschoten.

Concurrenten zoals Oracle, Sun Microsystems en AOL Time Warner noemen in een reactie de schikking 'een afgang' voor het ministerie en 'een verkwanseling van eerdere juridische overwinningen'. Volgens de rivalen zal de deal voor Microsoft geen belemmering vormen om zijn monopolistische praktijken voort zetten. Ook diverse consumentenorganisaties zijn die mening toegedaan.
 
Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet er alles aan om te benadrukken dat Microsoft onder de overeenkomst geen monopoliepositie zal behouden als het gaat om Windows-software voor servers. En topman Bill Gates heeft al fijntjes laten weten dat de deal verder gaat dan zijn softwareconcern aanvankelijk wilde.
 
Maar de critici vinden het vooral stuitend dat de schikking de bundeling van softwaretoepassingen van Microsoft, zoals de browser Internet Explorer, met het besturingssysteem Windows niet verbiedt. Volgens hen ligt deze bundeling juist aan de basis van de dominante marktpositie die Microsoft door de jaren heen heeft kunnen opbouwen. De vrees van Microsofts concurrenten en de consumentenorganisaties is nu dat Microsoft met het nieuwe Windows XP die monopoliepositie kan koesteren en eventueel verder kan uitbouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-05T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.