Managed hosting door True

'Franse wet geldt niet voor Yahoo'

 

Een Amerikaanse federale rechtbank in San José is van oordeel dat Yahoo zich niet hoeft te houden aan het Franse verbod de verkoop van nazi-items te gedogen.

De uitspraak werd met veel belangstelling tegemoet gezien, omdat het ging om de principiële vraag of en in hoeverre buitenlandse rechtbanken invloed kunnen uitoefenen op de inhoud van wereldwijd bereikbare websites.
 
Volgens rechter Jeremy Fogel wordt Yahoo beschermd door de Amerikaanse Grondwet, waarin de burgerlijke vrijheden zijn vastgelegd. Hij stelde dat het wereldwijde bereik van het internet voor een nieuwe, niet eerder bekende situatie zorgt, maar benadrukte ook dat dat niet mag leiden tot een aantasting van de vrijheid van meningsuiting.
 
Vorig jaar oordeelde een Franse rechtbank dat Yahoo Franse antiracismewetgeving had overtreden door online-veilingen toe te staan van ongeveerd duizend nazi-gerelateerde items, waaronder exemplaren van het boek Mein Kampf. Op zijn beurt vocht Yahoo het verbod aan in het eigen thuisland met een beroep op de Grondwet. Overigens toonde Yahoo wel zijn goede wil door een groot aantal racistisch getinte objecten van zijn veilingsite te verwijderen.
Yahoo was gisteren uiteraard tevreden met de uitspraak. Van de Franse antiracismegroepen die de zaak tegen Yahoo aanspanden, was gisteren nog geen reactie beschikbaar.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/144820). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×