Infineon maakt Toshiba het hof

De Duitse chipfabrikant Infineon staat op het punt een vergaande samenwerking met het Japanse Toshiba te beginnen. De twee bedrijven lijden onder de huidige malaise die de chipsector relatief hard raakt. Volgens analisten overweegt Infineon zijn marktpositie verder te versterken door een kleine chipproducent over te nemen.

Infineon is midden 2000 ontstaan uit de verzelfstandiging van de chipdivisie van het Duitse technologiebedrijf Siemens. De afgestoten dochter produceert tegenwoordig 10 tot 11 procent van de wereldwijde geheugenchips (dram). Elektronicaproducent Toshiba heeft een marktaandeel van 8 tot 9 procent.
 
Het officieuze samengaan van de chipproductie van deze bedrijven levert de op twee na grootste geheugenproducent op. De grootste is Samsung Electronics met een marktaandeel van ongeveer 30 procent, gevolgd door Micron Technology met een aandeel van ruim 20 procent.
 
De huidige nummer drie is het nagenoeg failliete Hynix. Die Koreaanse chipbakker is op omstreden wijze van de ondergang gered door een consortium van staatsbanken. Buitenlandse chipbedrijven zien dit als een verkapte staatssubsidie. Als Infineon samengaat met Toshiba's chiptak, zou dit een krappe voorsprong op Hynix opleveren. Vandaar dat de overname van een kleinere chipproducent zinnig is. Om welke dat gaat, is nog onbekend.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de van 23 november 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-22T00:00:00.000Z Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.