Comdex Fall 2001: A Trendy Place!

Na twee dagen beursbezoek zijn er drie sleutelwoorden die kunnen worden gebruikt om Comdex Fall 2001 te omschrijven: draadloos, integratie en beveiliging.

Draadloze communicatie is ongetwijfeld de grote trendsetter van deze beurs. De Ieee 802.11b lan-standaard (11 Mbps) is in honderden producten van alle mogelijke leveranciers terug te vinden. Zelfs de minder bekende Ieee 802.11a standaard met snelheden tot 100 Mbps lijkt zeer snel zijn intrede te doen. In dit laatste geval is het zelfs haalbaar om een dvd-film over een draadloze 100 Mbps verbinding te projecteren. Tot twee jaar terug leek dit zelfs ondenkbaar. Als we deze snelheden vergelijken met de Bluetooth-standaard dan lijkt de toekomst van Bluetooth eerder beperkt. Toch worden er op de beurs heel wat toestellen aangeboden die gebruik maken van deze goedkope Bluetooth-standaard: toetsenbord, muis, hoofdtelefoon, printer, digitale camera's... De doorbraak van Bluetooth lijkt hiermee ook wel te worden bevestigd.
 
Het tweede sleutelwoord verwijst naar de integratie van diverse functionaliteiten in een toestel. Een kenmerkend voorbeeld hiervan is de verdere uitbouw van de pda. Alle pda-leveranciers kondigen toestellen aan die kunnen fungeren als zowel traditionele pda en MP3-speler maar ook als gsm. De pda wordt op deze manier het draadloos communicatiemiddel bij uitstek: fax-, e-mail- en internet-connecties kunnen vlekkeloos worden geïntegreerd zonder tussenkomst van een soms moeilijk te configureren IrDa-verbinding. Ook de Tablet PC lijkt deze trend te volgen. De aangekondigde toestellen integreren (draadloze) lan-connectiviteit, (draadloze) wan-verbindingen, schrift- en spraakherkenning in eenzelfde toestel. De aankondiging door Bill Gates van Microsoft Tablet XP moet ervoor zorgen dat de Tablet PC gewild wordt door een groot publiek.
 
Na de aanslag van 11 september is 'security' wellicht een van de meest gebruikte woorden in de VS. Ook de it-industrie is er zich van bewust dat een afdoende beveiliging van de computerinfrastructuur tot een van de grote uitdagingen van het volgende decennium behoort. De start werd al gegeven bij de lancering van Microsoft XP. Microsoft beklemtoonde toen dat er bij de bouw van dit operating system heel wat aandacht werd besteed aan het beveiligingsaspect. Comdex Fall 2001 heeft deze slogan overgenomen. Heel wat biometrische apparatuur wordt op Comdex aangeboden om de ongeoorloofde toegang tot apparatuur te beletten. Veel van deze biometrische apparatuur lijkt nu eindelijk volwassen geworden. Ze zijn gemakkelijk aan te sluiten, te configureren en zijn betrouwbaar in gebruik. Ook draadloze communicatie beklemtoont eindelijk de noodzaak om voldoende aandacht te besteden aan WEP (Wireless Equivalent Privacy) als beveiligingsinstrument.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.