Nokia verlegt accent naar mobiele software

Nog niet zo lang geleden stond Nokia vooral bekend om de 'hippe' vormgeving van zijn mobiele telefoons. Maar inmiddels verlegt de Finse marktleider in mobieltjes steeds meer het accent naar de software.

Dit bleek tijdens de officiële presentatie van de nieuwe 7650 mobiele telefoon, die is uitgerust met een groot kleurenscherm en een ingebouwde digitale camera. Meer nog dan deze hardwarematige uiterlijkheden, trok vooral de krachtige software-'motor' in de nieuwe mobiel de aandacht. Nu mobiele telefoons steeds meer het karakter krijgen van miniatuurcomputers, waarmee gebruikers het internet op kunnen en spelletjes kunnen spelen, wordt er een toenemend beroep gedaan op de kwaliteit van de programmatuur. De 7650, die in het tweede kwartaal van 2002 op de Europese markt komt voor een prijs van 550 euro, is daar al een exponent van. Met de mobiel kan niet alleen gebeld worden, maar ook foto's, muziek en tekst naar andere mobiele telefoons en internetsites worden verstuurd.
 
Nokia heeft het toenemende belang van mobiele software al vroeg begrepen, aldus topman Jorma Ollila. Volgens de ceo werkt 60 procent van Nokia's onderzoeksstaf inmiddels aan de ontwikkeling van allerhande programmatuur. En die software wil de Finse mobiele leverancier niet alleen voor zichzelf houden, zo bleek onlangs, maar ook in licentie verstrekken aan zijn directe rivalen. Nokia hoopt daarmee snel te komen tot een algemeen gehanteerde standaard voor mobiele software. Bovendien levert het verstrekken van licenties behoorlijk wat extra inkomsten op. Volgens sommige analisten kunnen die inkomsten rond de 300 miljoen euro per jaar liggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.