Lage niveau ict-investeringen nekt Europa

Het lagere niveau van ict-investeringen is volgens Brussel een belangrijke oorzaak van de achterstand van Europa op de VS op het terrein van de concurrentiekracht.

Dit meldt een rapport van de Europese Commissie. Volgens de EC bestaat de kloof in ict-bestedingen al sinds het begin van de jaren negentig en bereikte deze een hoogtepunt in 1999. Toen bedroeg het percentage investeringen aan informatie- en communicatietechnologie in Europa 2,4 procent van het totale bruto nationaal product; in de VS was dat twee keer zo hoog.
 
De uitkomsten van het rapport zijn koren op de molen voor economisch commissaris Erkki Liikanem, die er al langer bij de lidstaten voor pleit om vaart te zetten achter de deregulering op de Europese telecommunicatiemarkt. Liikanem ziet de verstarde marktregels als één van de oorzaken van de achterlopende it-ontwikkelingen, onder andere als het gaat om het percentage internettoegang.
 
Uit het rapport komt overigens naar voren dat de ene Europese lidstaat de andere niet is als het gaat om het niveau van de ict-bestedingen. Zo zijn Groot-Brittannië en Zweden de oorspronkelijke koploper Nederland voorbijgestreefd, zijn Denemarken en Ierland bijna op gelijke hoogte gekomen, maar blijven grote landen als Duitsland en Frankrijk juist achter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-26T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.