Israël vindt 'biologische computer' uit

Via een triljoen levende cellen zijn Israëlische onderzoekers erin geslaagd een 'biologische computer' ter grootte van een regendruppel te ontwikkelen.

Dit meldt Ehud Shapiro, professor van het Weizman Institute of Science, aan het persbureau Associated Press (AP). Volgens Shapiro gebruikt de 'biologische nanocomputer' enzymen als hardware, die in een chemische reactie DNA-moleculen 'omzetten' in software. Daardoor ontstaat volgens de onderzoekers een relatief eenvoudige wiskundige rekenmachine, die wordt bestempeld als een beperkte (finite) automaat.
 
De ontwikkeling van de 'biologische computer' wordt door andere experts met een mengeling van bewondering en terughoudendheid ontvangen. "Om in dit geval de term 'computer' te gebruiken, is eigenlijk een beetje misleidend," aldus professor Naftali Tishbi van de Israëlische Hebreeuwse Universiteit in een door AP opgetekende reactie. Tishibi omschrijft de biologische calculator als een automaat die louter en alleen volgens vooraf ingeprente procedures en berekeningen kan uitvoeren, "maar de uitvinding is een opmerkelijke stap naar het doen van rekenwerk met behulp van DNA."
 
Volgens de oorspronkelijke uitvinders zijn de triljoen cellen gezamenlijk in staat een miljard rekenhandelingen per seconde uit te voeren, met 99,8 procent nauwkeurigheid en een schijntje aan energie: minder dan een miljardste watt per seconde. De onderzoekers zien in de recente ontwikkelingen het bewijs van de snel vervagende barrières tussen it- en biotechnologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-26T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.