Meer kritiek op scholen-schikking Microsoft

De kritiek op Microsofts schikkingsvoorstel in de reeks privé-antitrustaanklachten zwelt aan. De softwareleverancier heeft aangeboden ruim een miljard dollar aan software en hardware te schenken aan armlastige scholen in de VS.

Branche-vereniging Ccia (Computer and Communications Industry Association) uit felle kritiek op de voorgestelde schikking van de diverse aanklachten. Deze zou namelijk schadelijk zijn voor de technologiemarkt, aldus voorzitter Edward Black in een officieel bezwaarschrift gericht aan districtsrechter Frederick Motz. Bovendien zouden de kosten van de schikking in het niet vallen bij de financiële reserves van Microsoft en dus nauwelijks een straf vormen.
 
Ook oud-aartsrivaal Apple heeft zich inmiddels uitgesproken tegen het schikkingsvoorstel. "Ongeveer de helft van alle computers in de onderwijswereld zijn nu Apple-computers en wij zijn de op één na grootste leverancier in die markt. Gezien die feiten, zijn wij ten hoogste verbaasd dat een aan Microsoft op te leggen schikking voor het overtreden van de wet neerkomt op het toestaan en zelfs het aanmoedigen van het op oneigenlijke wijze oprukken in de onderwijsmarkt", aldus Apple-president Steve Jobs.
 
Critici bestempelden het schikkingsvoorstel vorige week al als een middel voor Microsoft om terrein te veroveren in de onderwijswereld. Jobs omschrijft die sector als een van de weinige markten waar Microsoft geen monopoliepositie bekleedt. De Macintosh-producent heeft haar bezwaren dan ook officieel ingediend bij de rechtbank.
 
Rechter Motz hield gisteren een hoorzitting over het schikkingsaanbod met de juristen van de strijdende partijen. Daarbij verdedigden de advocaten van Microsoft het aanbod als zijnde een eerlijke en redelijke oplossing die gunstig is voor consumenten, de it-industrie en de algehele Amerikaanse economie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.