Kodak en Sanyo samen in Oled-joint venture

Eastman Kodak en Sanyo gaan samen een nieuw type plat beeldscherm voor gebruik in uiteenlopende elektronische apparatuur produceren.

Beide concerns steken 350 miljoen dollar in de ontwikkeling en productie van zogeheten organische lichtgevende diode kleurenschermen, zogeheten Oled's, voor onder meer mobiele telefoons, digitale camera's enhandhelds. Volgens Kodak is de Oled-technologie in veel opzichten superieur aan de op dit moment nog volop gebruikte liquid crystal display (lcd)-technologie, die vrijwel in alle laptops wordt toegepast. Beide concerns hopen dat hun Oled-technologie op den duur ook voor deze toepassing zal worden gebruikt.
 
De nieuwe joint venture, SK Display Corporation, die de nieuwe Oled-schermen gaat maken, wordt voor 225 miljoen dollar door Sanyo ondersteund en voor 125 miljoen dollar door Kodak. Sanyo krijgt in de nieuwe productie-eenheid een meerderheidsaandeel van 66 procent.
 
Voordeel van de Oled-technologie is onder meer dat het bestaat uit zelf oplichtende pixels, waardoor geen energievergende achtergrondverlichting nodig is, zoals bij lcd's. Bovendien zijn de Oled-schermen dunner dan lcd's en blijft het beeld vanuit meerdere hoeken en met een uiteenlopende lichtinval helder. Toch betekent dit volgens analisten nog geen automatisch succes voor de Kodak/Sanyo-combinatie, omdat de markt op dit moment gedomineerd wordt door lcd-producenten die jaarlijks twintig miljard dollar aan hun producten verdienen. Daaronder zijn ook concurrenten die eveneens het Oled-pad zijn opgegaan. Maar Kodak heeft als voordeel dat het over een groot aantal - meer dan honderd - Oled-patenten beschikt. Bij gebleken succes kan het concern, dat nu nog vooral wordt geassocieerd met de productie van traditionele filmrolletjes, dus ook profiteren van de inkomsten uit licenties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-04T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.