Europese chipsector kruipt uit het dal

De Europese chipmarkt zal dit jaar nog een terugval van 33 procent moeten doorstaan. Maar voor volgend jaar staat er herstel op het programma.

Deze verwachting heeft it-onderzoeksbureau Gartner Dataquest uitgesproken tijdens zijn jaarlijkse halfgeleiderseminar in Londen. Volgens Gartner zal de omvang van de Europese chipmarkt dit jaar met een percentage rond de 33 procent krimpen naar 29 miljard dollar. Wereldwijd moet de chipsector dit jaar rekening houden met een krimp van 35 procent.
 
Maar voor volgend jaar mag de Europese chipmarkt rekenen op een toename van de omzetten en in de periode daarna op een groei van 31 procent per jaar. Volgens Gartner hebben de Europese chipleveranciers die rooskleurige verwachtingen met name te danken aan hun relatief sterke positie op het gebied van intellectueel eigendom, ofsilicon intellectual property (sip). Weliswaar gaat het hierbij nog om een klein deel van de totale chipomzet, maar de sip-markt zal volgens Gartner jaarlijks groeien met 38 procent, aanzienlijk meer dus dan de 2,5 procent groei die voor de totale chipmarkt wordt voorspeld.
 
Tenslotte denkt het it-onderzoeksbureau dat ook de opkomst van relatief nieuwe afzetmarkten in sectoren als automotive, digitale video, draadloze toepassingen en smart cards, de Europese chipproducenten goed zal doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-29T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.