Steun voor e-mail in de lucht brokkelt af

De toekomst van 'Connexion by Boeing', het wereldomspannende e-mailsysteem voor in vliegtuigen, hangt aan een zijden draadje.

De drie belangrijkste financiers - American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines - hebben zich teruggetrokken uit het ambitieuze project. Het is nog niet duidelijk of het Duitse Lufthansa, dat onlangs ook in het project stapte, dit ook van plan is te doen. Boeing zegt door te gaan met andere luchtvaartmaatschappijen om het plan alsnog van de grond te krijgen.
 
'Connexion by Boeing' werd afgelopen zomer met veel bombarie aangekondigd. Het met satellieten ondersteunde project moet passagiers de mogelijkheid bieden vanuit hun vliegtuigstoel toegang te krijgen tot het internet om vervolgen e-mails te versturen of films te downloaden. In eerste instantie zou het systeem in vijftienhonderd vliegtuigen worden geïnstalleerd. Maar de 11-september aanslagen hebben roet in het eten gegooid. Zoals bekend verliezen de meeste luchtvaartmaatschappijen op dit moment miljoenen guldens per dag. Boeing gelooft echter nog steeds dat de oorspronkelijke financiers terug zullen keren als de effecten van de aanslagen zijn uitgewerkt. Volgens de oorspronkelijke plannen van het vliegtuigconcern zou de service uiterlijk eind volgend jaar van start moeten gaan, eerst in de Verenigde Staten en later elders in de wereld. Boeing hoopte met de installatie van het wereldwijde communicatie-netwerk een groot deel van deze markt voor zich te kunnen opeisen, die door analisten wordt geschat op een omvang van zeventig miljard dollar over de komende tien jaar. Volgens topman Phil Condit is de installatie van dit 'global mobile' systeem een van de manieren om snellere groei te kunnen realiseren. Voor de content van de service heeft Boeing contracten getekend met onder meer CNN Inflight Services, CNBC en het Japanse Mitsubishi.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-29T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.