Negen staten eisen ook openheid Office

De negen staten die de schikking in de antitrustzaak tegen Microsoft niet goedkeuren, eisen een open licentiebeleid voor het kantoorpakket Office. Afgelopen vrijdag was al bekend dat deze eis het besturingssysteem Windows raakt.

De doorzettende staten willen dat Microsoft de broncode vrijgeeft voor in ieder geval de in Windows ingebouwde webbrowser Internet Explorer. Dit zou ook voor beta-code moeten gelden. Deze eis is vervat in een compleet pakket alternatieve strafmaatregelen dat vrijdag is ingediend bij districtsrechter Colleen Kollar-Kotelly.
 
Dit pakket stelt verder dat Microsoft zijn marktdominante applicatiepakket Office in licentie beschikbaar moet stellen aan derden, die het dan kunnen overzetten naar andere platformen. Daarnaast willen de staten dat Microsoft in zijn besturingssysteem weer Sun Microsystems' Java Virtual Machine (Jvm) meelevert. Dit ontbreekt in de nieuwste versie, Windows XP, doordat Sun de rechtszaak om vervuiling van Java heeft gewonnen.
 
De eis tot openheid is echter alleen van toepassing indien Microsoft zich niet houdt aan de andere bepalingen van de voorgestelde schikking annex strafmaat. Mocht de softwareproducent dit inderdaad doen dan geldt de gedwongen openheid voor het desbetreffende product waar de overtreding aan is gerelateerd.
 
In de browseroorlog tegen Netscape, deels aanleiding voor de langlopende antitrustzaak, was dit Microsofts Internet Explorer die het gratis meeleverde met zijn marktdominante desktopbesturingssysteem Windows. In eventuele toekomstige gevallen kan het dus de andere producten van het bedrijf betreffen. Tenminste, indien de rechter en de betrokken partijen dit alternatieve voorstel ratificeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.