Sap ontkomt in VS niet aan ontslagen

Even leek het erop dat Sap immuun was voor de economische winter, maar nu moet ook het Duitse erp- en e-businessconcern driehonderd banen in de VS schrappen.

Tijdens de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal, ruim een maand geleden, verraste Sap de beleggers al onaangenaam met een winstval van 55 procent, van 83 miljoen naar 37 miljoen euro. De omzet steeg weliswaar met 16 procent naar 1,65 miljard dollar, maar Sap gaf aan dat de omzetstijging over heel 2001 waarschijnlijk niet 20 maar 15 procent zal bedragen. De belangrijkste oorzaak is de tegenvallende verkoop van softwarelicenties in met name de VS, tot dusverre altijd een stabiele bron van inkomsten.
 
Toen al gaf Sap aan vooral in de Verenigde Staten banen te gaan schrappen, en inmiddels in dus duidelijk hoeveel dat er zullen zijn. De sanering maakt overigens deel uit van een omvangrijkere herstructurering, waarbij Sap het aantal van 21 industriegroepen in de VS wil terugbrengen naar twaalf verticaal opererende industrieclusters. Daarbij gaat het bedrijf zich meer concentreren op zijn meest winstgevende bedrijfsonderdelen in de VS: crm, scm én zijn traditionele softwarebasis erp.
 
Het aantal van driehonderd ontslagen betekent wereldwijd en vermindering van Sap's personeelsbestand met 1 procent. Voor de VS komt de het schrappen van de banen neer op een sanering van 7 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.