IBM meldt wederom meeste patenten

Voor het achtste jaar op rij heeft IBM in de Verenigde Staten de meeste patenten aangemeld. Computerzeitung stelt dat Big Blue vorig jaar 2922 nieuwe patenten heeft laten registreren.

Daarmee heeft het een ruime voorsprong op Nec, dat goed is voor 2034 patenten, en Canon (1897). Het Duitse Siemens AG bezet met 932 patenten de vijftiende plaats. Microsoft staat met 45 patenten op nummer 45.
Het Duitse vakblad signaleert dat traditionele ondernemingen er alles aan doen om hunlegacy-systemen geschikt te maken voor e-handel. IBM, Siemens en Compaq koppelen hunmainframesviamiddleware aan het net. De redactie stelt dat succes in e-handel alleen mogelijk is als de systemen voldoende schaalbaar zijn.
Computing onthult de plannen die IBM met Lotus heeft. Onlangs werd al bekend dat de Europese gebruikersbijeenkomst Lotusphere niet doorgaat. Uit een vertrouwelijk memo van topman Zollar blijkt dat diverse afdelingen van Lotus gaan verdwijnen omdat ze overlappen met afdelingen van IBM. Ingewijden stellen dat de problemen te wijten zijn aan topman Zollar, die afkomstig is van IBM. Het in 1995 overgenomen Lotus zou door hem zijn identiteit hebben verloren. Eric Woods, analist bij Ovum, is ongerust over de gevolgen van de overname. Hij stelt dat de nauwe integratie van IBM en Lotus een rem wordt op de innovatiekracht van Lotus, die vooral ligt op het vlak van kennismanagement.
Het Amerikaanse vakbladComputerworld signaleert grote ongerustheid bij cio's die werken bij de Amerikaanse overheid. De inauguratie van president Bush heeft tot gevolg dat de leiding van ministeries in andere handen komt. "Het is de vraag of je het kunt vinden met je nieuwe baas", stelt Roger Baker, cio bij het Ministerie van Handel. Verwacht wordt dat Bush fors zal ingrijpen in de informatievoorziening van de regering, waarvoor een jaarbudget beschikbaar is van veertig miljard dollar. Ingewijden denken dat de Texaan Bush diverse it-onderdelen gaat uitbesteden. In Texas ligt uitbesteding met 29 procent ver boven het landelijk gemiddelde van 18 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.