Algen houden laptop aan de praat

Algen kunnen een groene energiebron worden voor laptops, mobiele telefoons, digitale camera's en wellicht ook auto's en bussen.

Onderzoekers van de universiteit van Bonn hebben het gen gevonden dat bij algen verantwoordelijk is voor de aanmaak van waterstof, een schone energiebron bij uitstek. Door de algen genetisch te veranderen, leveren ze zelfs driemaal zoveel energie.
 
"Waterstof is een goede opslagplek van energie", zegt Thomas Happe. Onder invloed van fotosynthese, waarbij licht wordt omgezet in energie, wordt door de algencellen een overschot aan energie gemaakt. Het teveel aan energie raakt de cel kwijt door waterstof te spuien.
 
Dit kleurloze, niet giftige gas wordt gezien als de brandstof van de toekomst. Deze
revolutie is mogelijk dankzij verdere ontwikkeling van de brandstofcel. Hierin reageert waterstof met zuurstof en vormt water en tegelijk elektriciteit. Voordeel is dat het water opnieuw kan worden gesplitst in zuurstof en waterstof, bijvoorbeeld onder invloed van zonlicht, waarbij geen vervuiling optreedt.
 
De brandstofcel was aanvankelijk een groot log ding, maar is inmiddels zo klein en handzaam geworden dat hij ook in kleine apparaten past, zoals een laptop. Met de doorbraak naar een goedkope en (fossiele) energiearme productie van waterstof staat volgens Happe weinig de doorbraak naar massaal gebruik nog in de weg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-19T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.