NS geeft gehele treinpersoneel pda's

Ruim 10.000 conducteurs en machinisten hebben eind vorig jaar van hun werkgever een pda gekregen. Het gaat om een HP Jornada 680, draaiend onder een Windows CE (nu Pocket PC geheten) met toetsenbord en compacte versies van onder meer Word, Excel en Explorer plus een eigen NS-applicatie voor de dienstregeling en overige NS-informatie.

Product manager Rens Evers van HP noemt dit de grootste order voor mobiele computers in Europa tot nu toe. Hij doet geen mededelingen over de waarde van deze opdracht, die ook werk aan de NS-applicatie omvat, maar de standaarduitvoering van de 680 kost 1600 gulden. Concurrent Psion bevestigt wel dat dit de grootste order is die zij tot nu toe hebben vernomen.
De NS meent hiermee de spoorwegen van Duitsland en Groot-Brittannië een stap voor te zijn in de communicatie met zijn mobiele personeel. Updaten geschiedt doordat de medewerkers hun compactflashcards, waarmee alle machines zijn uitgerust, in ieder geval bij het begin van hun dienst laten bijwerken in de computerzuilen die op de grotere stations staan opgesteld - op sommige stations zelfs meerdere. Uitgesteld email versturen en ontvangen geschiedt dan eveneens, en naar beleieven in de loop van de dag.
De Jornada 680, die vanaf oktober is uitgeleverd aan NS-mensen, is een concurrent van de Psion series 7 en Revo, en heeft ongeveer dezelfde afmetingen, zij het dan een wat groter toetsenbord en een wat groter kleurenscherm, plus een batterij met een werkduur van ruim 8 uur. Standaard heeft de machine 16 Mb geheugen, en een 133 MHz processor, terwijl extra geheugencapaciteit beschikbaar is op flashcards, die een maximumcapaciteit van 250 Mb hebben. De Jornada is bij de NS de opvolger van een HP palmtop. Begin december heeft HP de 680 verangen door de Jornada 720, die wat meer functionaliteit en snelheid biedt, zoals een ingebouwd modem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-02T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.