Unixs: "Flop met WAP is goede leerschool"

Directeur Guus Jansen van Unixs heeft van de beginproblemen rond mobiel Internet veel geleerd. "Deze kennis komt goed van pas als de tornado echt losbreekt."

Internet via de GSM dwingt mensen zich eerst aan te melden, waarna ze pas na 40 seconden het Internet kunnen betreden. Ook heeft het WAP-protocol, waarmee de weergave van informatie op de schermpjes van mobiele telefoons en andere apparaten te sturen is, weinig handvaten geboden om dat goed te doen. "Wel heeft het kwakkelende begin bedrijven de tijd gegeven om een positie in te nemen en ervaringen op te doen op het gebied van mobiele toegang tot Internet", aldus Jansen.
Met de introductie van de Gprs-infrastructuur volgend jaar krijgt mobiel Internet een nieuwe dimensie, is Jansens verwachting. Naast de verhoogde bandbreedte zijn de apparaatjes continu op Internet aangesloten en daarmee hebben personen snel toegang tot actuele bedrijfsinformatie. Unixs - 'spreek uit: Uni Access' - een asp (application service provider) op het gebied van mobiel Internet voor de zakelijke markt, is in juni 2000 opgericht met kapitaal van ABN Amro Bank Corporate Investments en Achmea-dochter Residentie.
Unixs wil als een intermediair fungeren tussen bedrijfsnetwerken en aanbieders van mobiele communicatie. Oprichter Guus Jansen: "Ons platform maakt online raadplegen in bedrijfsgegevens via de mobiele telefoon mogelijk, maar biedt ook voor niet continu verbonden apparaten, zoals een pda, functies als synchronisatie van gegevens met applicaties en databases." Bedrijven betalen voor de installatie van het systeem en als het eenmaal draait, ontvangt Unixs een provisie per geregistreerde gebruiker.
Unixs biedt de diensten aan via de WebSphere Every Place Suite van IBM. De software draait op IBM AIX en Microsoft Windows NT, met IBM DB2 als databasebeheersysteem. Er wordt verder gebruik gemaakt van IBM RS/6000 systemen en IBM Netfinity NT servers. Ook gaat Unixs de IBM-software integreren met software van MicroStrategy, zodat er gepersonaliseerde informatie naar mobiele telefoons te sturen is.
Grootste toegevoegde waarde van de Websphere Every Place Suite is de Java-engine die ervoor zorgt dat informatie goed op de schermen van verschillende apparaatjes te lezen is. Het platform herkent het apparaat waarop de informatie opgevraagd wordt en houdt rekening met het beeldscherm, de bandbreedte waarover het apparaat beschikt en de op de client gebruikte software. Daarnaast is ook aan te geven welke diensten klanten willen gebruiken.
Jansen rekent bedrijven uit de financiële dienstverlening, transport en retail als potentiële klanten voor zijn diensten, omdat zij toegang tot digitale informatie en applicaties tot de kern van hun bedrijfsstrategie rekenen. Bijvoorbeeld banken kunnen hun klanten informatievoorziening over hun aandelenportfolio via hun mobiele telefonie verzorgen door middel van de asp-dienst van Unixs.
Een andere initiatief is de overeenkomst dit Unixs heeft gesloten met Cyclomedia, een bedrijf dat iedere vierkante meter van het Nederlandse straatbeeld fotografeert om te zijner tijd deze beeldinformatie aan makelaars of andere partijen ter beschikking te stellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-04T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.