Déminor wil aandeelhouders UPC mobiliseren

De onduidelijke gang van zaken rond het overnamebeleid van kabelinternet-provider UPC zorgt voor veel onrust onder de minderheidsaandeelhouders.

De huidige koers die UPC vaart is volgens directeur Paul Frentrop van het adviesbureau Déminor niet haalbaar. De mislukte overname van twee Duitse kabelbedrijven in Rijnland-Palts en Saarland is daar het meest recente voorbeeld van. Toch denkt financieel directeur Charles Bracken van UPC over voldoende middelen en garanties te beschikken om door te gaan tot eind 2002. Door de grote schuldenlast van 18 miljard gulden staan veel banen bij UPC op de tocht.
Déminor behartigt de belangen van minderheidsaandeelhouders in niet-beursgenoteerde bedrijven. Op aandringen van een aantal aandeelhouders heeft Déminor een onderzoek ingesteld naar de werkwijze van UPC. De uitkomsten zijn woensdag bekendgemaakt. Voor Frentrop zijn ze de aanleiding tot een oproep tot actie.
Hij gaf het volgende commentaar op de gang van zaken: "De zorg over UPC is terecht. De risico's die de onderneming loopt staan duidelijk in het prospectus vermeld, maar deze risico's zijn alleen maar groter geworden. Zowel op bestuurlijk, strategisch als op financieel niveau."
Volgens Frentrop maakt grootaandeelhouder United Global Com Inc zich schuldig aan belangenverstrengeling door een alliantie met Liberty, een andere aandeelhouder van UPC. Verder zou de Raad van Commissarissen geen vat hebben op het doen en laten van haar leden en zou UPC geen onafhankelijke commissarissen hebben.
Frentrop: "Wij vragen al een jaar of UPC iets aan de situatie wil doen. Maar we hebben er nog weinig van gemerkt, ondanks toezeggingen van UPC. Onze doelen zijn: ten eerste het aannemen van onafhankelijke commissarissen. Tweede punt is het tegengaan van belangenverstrengeling door middel van een zogenaamde'fairness opinion' en als derde en laatste punt willen we een duidelijk inzicht in de strategie van UPC."
Déminor adviseert de minderheidsaandeelhouders van UPC zich te bundelen. "Dat is beter dan ieder voor zich", aldus Frentrop. "Let op dat je belangen behartigd worden en wees actief." Frentrop verwacht dat zijn oproep aan de beleggers veel effect zal hebben: "We hebben goede reacties gehad van enkele grote instituten."
Beleggers die meer willen weten over de handel en wandel van UPC kunnen de uitkomsten van het rapport vinden ophttp://www.deminor.com. UPC wil de komende tijd geld verdienen door verschillende diensten via de kabel aan te bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-19T00:00:00.000Z Robert Vos en Tonneke Vuurmans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.