Melissa nieuwe stijl tast Mac en Windows aan

Twee jaar na de eerste aanval van het gevreesde Melissa-virus waart een nieuwe versie rond over de digitale snelwegen.

Melissa.X, zo heet de opvolger van de gevreesde Melissa-worm, die bijna twee jaar terug wereldwijd schade aanrichtte. Een maand na de eerste signalering begint 'Melissa nieuwe stijl' aan momentum te winnen. Afgelopen maand luidden diverse computervirusonderzoekers de noodklok. De infecteringsrato van Melissa.X begint onrustbarende vormen aan te nemen, aldus de onderzoekers. Het computervirus-onderzoekscentrum van Symantec heeft Melissa.X derhalve ingeschaald als een virus met een gemiddeld schade-risico en een hoog distributie-risico.
De nieuwe versie van Melissa is een macro-worm die - ongewoon voor een virus - zowel Windows als Macintosh machines kan besmetten. De verspreiding van het virus vindt plaats door middel van documenten die gemaakt zijn in Microsoft Word op willekeurig welke van de twee platforms. Het virus lift als Word-attachment mee met een email-bericht voorzien van desubject-duiding:'Important Message From Username'.De tekst van het email-bericht luidt als volgt:"Here is the document you requested.... don't show anyone else ;)". De naam van het attachment is variabel.
Het virus brengt schade toe aan Word 97 en Word 2000, alsook de Mac versie van Office 2001. Wanneer het attachment wordt geopend worden alle Word-bestanden die na infectie op de aangetaste machine worden geopend, eveneens geïnfecteerd. Tegelijkertijd stuurt Melissa.X kopieën van zichzelf naar de eerste 50 namen in het Microsoft Outlook adresboek van de gebruiker. Het cumulatieve effect van een Melissa.X-infectie binnen de systemen van bijvoorbeeld een groot bedrijfsnetwerk, zou dan kunnen leiden tot een aanwas van emails die gelijk staat aan eendenial of service-aanval.
Indien een machine geen Outlook in gebruik heeft - zoals op menig Mac het geval is - worden nog steeds Word-documenten aangetast, maar volgt er geen zelfstandig doorzenden van emails. Als 'geinig' extra cadeautje trakteert Melissa.X de getroffen gebruiker nog op eenquote uit The Simpsons:"Twenty-two points, plus triple word score, plus fifty points for using all my letters. Game's over. I'm outta here".
De meeste anti-virusbedrijven - met name Symantec, McAfee en Norton - komen deze week metupdates die ook de nieuwste Melissa-versie kunnen bestrijden. Belangrijker dan anti-virusupdates blijven het gezond verstand en informatie. Wie het virus kan herkennen, gooit het weg voor er schade is toegebracht.
 
Meer informatie vindt u op:http://www.antiviruspowercontrols.com/nieuwsbrief.asp?id=30008

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-22T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.