Groningse superkabel lauw ontvangen

Het Amerikaanse Tycom, dat wereldwijd onderzeese glasvezelnetwerken aanlegt, heeft zijn oog laten vallen op de Eemshaven.

Het bedrijf wil een nieuwe verbinding aanleggen in het zogeheten Tycom Global Network. Met het project is een bedrag gemoeid van 100 miljoen dollar. Hiermee legt Tycom een transformatorstation aan van 10.000 vierkante meter. Bovendien zal Essent Kabelcom zorgen voor een doorverbinding en aanleg van een nieuwe hoofdroute van Amsterdam via Groningen naar Hamburg. De aanleg moet binnen een jaar gereed zijn.
De gemeente Groningen toont zich erg enthousiast over de aanleg van de digitale superkabel, waarmee 'bandbreedte' kan worden verkocht aan onder andere grote telecombedrijven, multinationals enisp's . Volgens de gemeente kan Groningen daardoor in één keer worden opgewaardeerd naar een breedbandknooppunt, naast het al bestaande knooppunt in Amsterdam.
Ook minister Jorritsma van Economische Zaken beschouwt de komst van de superkabel als een economische opkikker voor het Noorden: "Ik geef Groningen nu een goede kans dat daar dezelfde'boom' ontstaat op IT-gebied als in de Randstad." Maar onder wetenschappers bestaat nogal wat twijfel of het wel zo'n vaart zal lopen. Sommigen dichten Groningen grote kansen toe omdat volgens hen de grote ict-bedrijven wel in de buurt van digitale knooppunten móeten gaan zitten om de concurrentie bij te benen. Maar anderen wijzen erop dat dehardware-infrastructuur niet de doorlag geeft. Zo verklaarde de Utrechtse wetenschapper Oedzge Atzema inHet Financieele Dagblad: "Geen enkel extra ict-bedrijf gaat door de komst van de superkabel naar Groningen. De meeste ondernemingen willen bij elkaar zitten en kiezen daarom voor ict-clusters zoals Utrecht en Amsterdam."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-25T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.