Atos Origin pijlsnel geïntegreerd

"Atos Origin is een onafhankelijk bedrijf. Philips bepaalt niet onze strategie. Als dat zo was, hadden we Origin nooit overgenomen."

van het Frans/Nederlandse it-concern.
Bourigeaud heeft in Nederland nog een hoop duidelijk te maken. Hij merkt keer op keer dat de buitenwacht Origin alleen associeert met Philips. "Dat het ook klanten heeft als Akzo Nobel, ABN Amro, ICI, Proctor & Gamble, Shell, Unilever en Lucent, daar hoor je bijna niemand over. Origin heeft daar te weinig over gecommuniceerd", constateert hij in een exclusief interview met Computable. De topman van Atos Origin is niet bang dat Philips nog steeds de koers zal bepalen. "Daar zijn harde afspraken over gemaakt. Het is ook niet mogelijk: Philips heeft een minderheidsbelang van bijna 49 procent en dat wordt in de komende jaren afgebouwd naar minder dan 35 procent."
De Franse automatiseerder Atos kondigde in augustus vorig jaar verrassend aan Origin over te nemen van Philips voor 1,1 miljard euro plus een belang van bijna 49 procent in Atos/Origin. Daarmee kwam er eindelijk duidelijkheid voor de al jaren kwakkelende it-dochter van het Eindhovense elektronicaconcern. De combinatie heeft wereldwijd 27 duizend medewerkers en een omzet van 2,8 miljoen euro (volgens cijfers uit 1999). Daarmee staat het in Europa rond de zevende plek in de top van de it-servicebedrijven.
Atos is een grote onbekende op de automatiseringsmarkt in Nederland. Toch kent het bedrijf wel degelijk Nederlandse klanten, waaronder Wolters Kluwer en de AEX. Het Franse concern, genoteerd aan de Franse effectenbeurs, is ontstaan uit de fusie tussen de twee it-dienstverleners Axime en Sligos in 1996. Bourigeaud geldt als het brein erachter. Hij kwam in 1991 in dienst bij Axime, een fusieproduct van drie automatiseerders (Segin, Fitb en Sofinforg). Zijn hoofdtaak was de vastgelopen integratie weer op gang te brengen. In 1996 nam Axim het twee maal zo grote Sligos over, de toenmalige it-afdeling van de bank Crédit Lyonnais. "Dat was een vergelijkbare overname als nu met Origin", zegt Bourigeaud. "Atos specialiseerde zich als it-dienstverlener op vier terreinen: het bankwezen, de telecomsector, de detailhandel en de automobielindustrie. De doelstellingen waren om internationaal sterk te groeien en eind 2000 een omzet van twee miljard euro te hebben. Met de overname van Origin is dat gelukt."
De Fransman geeft toe dat de integratie zo snel uitgevoerd kon worden, doordat er bijna geen overlap tussen de twee organisaties bestaat. Origin is in vergelijking met Atos in veel meer landen actief en beweegt zich in andere marktsectoren (met name proces- enhightech-industrie) "In Nederland gaat het bijvoorbeeld maar om een overlap van veertig mensen".
Met de inlijving van de it-dochter van Philips krijgt Atos de beschikking over het zo gewilde internationale netwerk. Het krijgt een sterke toegang tot de Nederlandse markt en verdubbelt zijn marktpositie in Duitsland, Groot-Brittannië, Iberië en Italië. Ook beschikt het nu over vestigingen in Latijns-Amerika (Brazilië en Argentinië), versterkt het zijn positie in Azië/Oceanië en krijgt het toegang tot Noord-Amerika, waar Origin in navolging van Philips ook actief is.
Op de vraag waarom Atos niet gekozen heeft voor het overnemen van een Engels of Duits IT-servicesbedrijf - landen met een grote IT-markt - antwoordt de Franse chef: "Uit een rapport van Morgan Stanley blijkt dat Nederland de komende twee jaar de snelst groeiende IT-markt is."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.