Baan wil met iBaan come back maken

Baan lanceert een compleet nieuwe familie van enterprise software producten, die volledig is toegespitst op het internet.

Met de lancering van de nieuwe productreeks, onder de naam Ibaan, hoopt het bedrijf af te kunnen rekenen met het recente bezoedelde verleden en opnieuw de weg omhoog te vinden. Ibaan bestaat uit een mix van bestaande technologie die binnen Baan aanwezig en reeks van nieuwe internetgerelateerde elementen.
In een toelichting verklaart Baan-topman Laurens van der Tang dat de kracht van zijn bedrijf weliswaar blijft liggen bij de productie-industrie, maar dat deze sector in toenemende mate omschakelt van het bouwen van standaardproducten naar unieke ontwerpen voor de individuele klant. Bovendien besteden steeds meer fabrikanten productietaken uit, zodat ze zich kunnen concentreren op huncore business. Deze ontwikkelingen vragen volgens Van der Tang om een veel nauwere en efficiëntere samenwerking tussen de fabrikanten, hun leveranciers en hun klanten. Volgens Van der Tang heeft Baan met Ibaan bij uitstek de productenreeks in huis die deze intensievere samenwerking kan ondersteunen.
De nieuwe Ibaan Collaboration (Samenwerking) bestaat uit een applicatie-raamwerk en diverse nieuwe op internet gebaseerde producten, waarmee bedrijven afzonderlijkeexchanges of gezamenlijke commerce-omgevingen kunnen bouwen met hun klanten en leveranciers. Ibaan Collaboration bestaat uit een reeks van applicatie-modulen, zodat een snelle en bij de klant passende implementatie mogelijk wordt. Daarbij gaat het onder andere om: Supply Chain Monitor, Collaborative Supply Planning, Colleborative Demand Fulfillment en Collaborative Logistics Management.
De nieuwe i-productreeks van Baan blijft niet alleen beperkt tot Ibaan Collaboration. Tegelijkertijd brengt de ERP-onderneming Ibaan Openworld op de markt. Openworld helpt bedrijven bij het integreren van onder andere'third party' applicaties. Daarbij wordt gebruik gemaakt van krachtige, grafischebusiness object mapping en op XML gebaseerdegateway-technologie, waardoor volledige webintegratie mogelijk wordt. Om het i-pakket compleet te maken, komt Baan met Ibaan Webtop, een nieuwe internet-interface en uiteraard het Ibaan Portal. Ook heeft Baan zijn ERP- en crm-productreeks uitegbreid. Onder andere met Isell, een geïntegreerd B2B internetverkoopsysteem.
Hoewel SAP, Oracle en Siebel als de belangrijkste concurrenten van Baan worden beschouwd, wijst Van der Tang erop dat de belangrijkste concurrentie komt uit de hoek van bedrijven die complete oplossingen bieden. Volgens Van der Tang heeft Baan echter een streepje voor op deze concurrenten, omdat het bedrijf volgens hem de productiewereld beter begrijpt, alsmede de veranderingen die daarin plaatsvinden.
Inmiddels lijkt Baan, onder hoede van Invensys, de opgaande lijn weer enigszins teruggevonden te hebben. Eerder dan verwacht presenteerde het bedrijf over het derde kwartaal een operationeel resultaat boven'break even'. Bovendien heeft Baan inmiddels twaalf nieuwe contracten op zak en sinds augustus 162 nieuwe klanten binnengehaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-31T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.