IT-sector herkent achterstand Euro-conversie

De IT-sector is van mening dat er nog veel werk te doen staat bij bedrijven die de overschakeling moeten maken naar de Europese eenheidsmunt, de euro.

De ervaringen sluiten aan op eerdere onderzoeken van onder andere Dun & Bradstreet. Daaruit komt naar voren dat slechts de helft van de bedrijven in de eurozone op de officiële invoeringsdatum van 1 januari 2002 overstapt op de nieuwe munt; een op de vijf ondervraagde bedrijven zegt achter te lopen op schema. Onlangs waarschuwde Europees commissaris Solbes van Monetaire Zaken dat bedrijven die later dan 1 januari 2002 zwaar in de problemen komen. "Op 1 januari volgend jaar moeten alle bedrijven hun transacties in euro's verrichten, met inbegrip van contracten, boekhouding en belastingafdrachten."
Dun & Bradstreet vreest dat de late omschakeling kan leiden tot een capaciteitstekort aan financieel deskundigen en IT-specialisten. Vergeleken met andere Europese landen, laat Nederland het wat betreft de invoering van de Euro behoorlijk afweten. Veertig procent van de bedrijven is nog niet verder dan een implementatieplan. In een land als Italië is 28 procent al volledig overgeschakeld, in Nederland bedraagt dit percentage slechts 19, hetzelfde als in Duitsland en België. Slechts een op de vijf bedrijven in de eurozone voert de interne boekhoudsystemen en loon- en klantenadministratie nu al volledig in euro's.
De IT-sector kent de gesignaleerde problemen vanuit de praktijk. Woordvoerder Erwin Zijlstra van Unisys, waarvoor de euroconversie-projecten overigens geen speerpunt in de bedrijfsactiviteiten vormen, is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek. Ook hij ervaart dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is als het gaat om de overschakeling. "Het komt nogal eens voor dat dit soort projecten worden onderschat. Maar het is eigenlijk net als met het millennium: 80 procent van de omschakelingsproblemen zijn standaard, maar 20 procent levert extra problemen en dus extra vertragingen op. In die 20 procent schuilt dus met name het gevaar, als de overschakeling te lang wordt uitgesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-01T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.