ING-hoogleraar wil Europese hightech-beurs

Zoals de VS hun Nasdaq hebben, zo moet ook de Europese Unie een speciale beurs krijgen voor high-tech ondernemingen.

Dat heeft bijzonder hoogleraar ondernemingsfinanciering en belegging Huibers vandaag gezegd bij zijn aantreden aan de Katholieke Universiteit Brabant.
Volgens Huibers, die werkt bij ING Investment Management, komt een Europese beurs voor de bedrijven uit de nieuwe economie de helderheid ten goede. Aandeelhouders weten dan beter in wat voor bedrijven ze precies investeren en welke risico's ze daarbij lopen.
Huibers dringt ook aan op meer invloed van aandeelhouders. Hij denkt dat de Europese aandelenmarkten dan beter functioneren. De financieringsfunctie van de beurs in Amsterdam, de reden van bestaan bij uitstek voor een beurs, is volgens hem slechter dan die in New York, omdat aandeelhouders hier minder te vertellen hebben binnen een bedrijf. Dan is het logisch dat ze ook minder risicodragend kapitaal in een onderneming willen steken, zo redeneert de ING-man.
Eerder onderzoek van de Brabantse universiteit, Moret Ernst & Young en de Amsterdamse beurs had als uitkomst, dat bijna de helft van bestuurders van mogelijke beurskandidaten de
grotere openheid bij een beursgang als een last ziet. Bedrijven treffen bovendien niet zelden beschermingsconstructies als ze naar de beurs gaan.
Als concrete maatregelen stelt Huibers onder meer voor dat bedrijven heldere financiële kwartaalrapporten moeten publiceren, opgesteld volgens internationale regels (International Accounting Standards). Verder moet de herplaatsing van aandelen bij een beursgang worden beperkt tot bijvoorbeeld de helft van het totale aantal te plaatsen stukken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-02T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.