Gemeenten willen stemmen via internet

Een meerderheid van de gemeenten wil meeedoen aan experimenten met stemmen via internet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Electronic highway Platform Nederland (EPN). Het platform van onder meer politiek, bedrijfsleven en wetenschap wil ICT in Nederland stimuleren.

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten meer voordelen zien in stemmen via een computer en per telefoon dan ouderwets met een potlood.
In een groot aantal gemeenten kunnen burgers al elektronisch hun stem uitbrengen met een stemmachine. De ervaring daarmee is positief. Gemeenten oordelen dat elektronisch stemmen sneller gaat en betrouwbaarder is. Bovendien kan er geen misverstand bestaan over de uitgebrachte stem en kan de verkiezingsuitslag snel worden vastgesteld.
Tegelijkertijd blijkt bij iedere verkiezingen weer dat de belangstelling terugloopt. Bij de waterschapsverkiezingen konden in delen van Zuid-Holland mensen al telefonisch stemmen door bepaalde codes in te toetsen. Het stemmen via internet is in een aantal rapporten, onder meer van de commissie Van Kemenade, al aangewezen als een manier die in elk geval het proberen waard is om de teruglopende belangstelling voor verkiezingen te stoppen.
Minister Van Boxtel van grote steden- en integratiebeleid kondigde aan experimenten met stemmen via computer en telefoon te willen houden. Er zijn namelijk niet alleen voordelen aan het stemmen via internet. Onderzoekers wijzen erop dat de identiteit van de kiezer veilig vastgesteld moet kunnen worden. Ze vrezen bovendien dat computerhackers de verkiezing kunnen verstoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-02T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.