Babyxl en Cisco testen Sdsl-apparatuur

Cisco Systems en het Nederlandse Babyxl, aanbieder van een breedbandnetwerk voor ISP's en telco's, gaan apparatuur testen voor een nieuwe Europese Sdsl-standaard.

Vanaf 1 maart begint de test en nog voor de zomer moet deze zijn afgerond, waarna Babyxl definitief kan besluiten of het Sdsl op de markt brengt. Daarvoor zal het bedrijf het bestaande Adsl-netwerk dan uitbreiden met Sdsl-functionaliteit. Pas tegen die tijd maakt het bedrijf ook bekend voor welke prijs het de breedbandverbinding gaat aanbieden. Die prijs is mede afhankelijk van de marktontwikkelingen.
Sdsl (Symmetric Digital Subscriber Loop) onderscheidt zich van Adsl (asymmetrische DSL) doordat het dezelfde bandbreedte biedt in beide richtingen (up- en downloaden). Adsl biedt vooral een grotere bandbreedte bij downloaden. Sdsl is daarom met name interessant voor het bedrijfsleven, dat vaker data uploadt dan de gemiddelde consument. Bedrijven zijn met Sdsl in staat met dezelfde snelheid grote databestanden en online videocommunicatie te versturen en te ontvangen, bijvoorbeeld van en naar thuiswerkplekken.
Babyxl is - net als KPN - bezig met de aanleg van een DSL-netwerk in geheel Nederland, dat in 2003 klaar moet zijn. Momenteel is vrijwel heel Amsterdam 'gedekt' en begint het netwerk ook in andere delen van de Randstad vorm te krijgen. De hoofdstructuur van dat netwerk legt Babyxl zelf aan, maar voor de aansluiting naar de klanten wordt gebruik gemaakt van de koperen'local loop' van KPN. Daarvoor heeft Babyxl toegang nodig tot de KPN-wijkcentrales, om daar de benodigde apparatuur te plaatsen. Die apparatuur (geleverd door Cisco) 'verrijkt' de gewone koperdraad met DSL-technologie.
De apparatuur die wordt geplaatst in Babyxl's eigen breedbandexchange-centra (BBX'en) vormt samen met de apparatuur in de KPN-wijkcentrales in feite de 'intelligentie' van het totale SDL-netwerk. Op elke BBX worden via een glasvezelkabel zo'n veertig à vijftig wijkcentrales aangesloten.
Tot nog toe heeft KPN de toepassing van Sdsl-technologie op haarlocal loop steeds tegengehouden, stelt Frank van der Heijden, algemeen directeur en één van de oprichters van Babyxl. "KPN riep dat ze de technologie niet kende en dat die wel eens verstorend zou kunnen werken op haar kopernetwerk. Samen met andere marktpartijen hebben we hierover verhitte onderhandelingen gevoerd met KPN. Nu hebben we eindelijk overeenstemming bereikt en kunnen we gaan testen."
"De Europese Sdsl-standaard (genaamd 'g.shdsl') gaat uit van maximaal 2,3 Mbps up- én downstream", vervolgt Van der Heijden. "Cisco heeft die Europese standaard vertaald in de apparatuur die wij nu gaan testen. Als eerste in Europa. In Duitsland en de VS wordt ook al Sdsl-technologie gebruikt, maar niet in combinatie met Cisco-apparatuur. Ons DSL-netwerk wordt echt geheelCisco-powered."
Gedurende de testperiode kijkt Babyxl vooral of de koperdraad van KPN geschikt is voor het doorgeven van Sdsl-technologie. KPN zal op haar beurt in de gaten houden of de Cisco-apparatuur niet voor netwerkstoringen zorgt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-02T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.