Zelfs voor Palm is de toekomst onzeker

Over twee jaar zijn er 30 miljoen pda's in Europa. Nu zijn dat er hooguit 2 miljoen. Weet Palm zijn marktleiderspositie in het veld van deze mobiele apparaten te verstevigen of zijn er kapers op de kust?

Alan Kessler, coo van Palm, stelde donderdag op het Palmsource Forum Europe in de Amsterdamse Rai met genoegen vast dat de afzet van Palm-apparaten in Europa ieder jaar verdubbelt. "In Europa heeft Palm 10 procent terrein gewonnen ten opzichte van concurrenten volgens onderzoeksbureau IDC. Op het terrein van besturingssystemen voor handpalm-apparaten bezitten wij zelfs een marktaandeel van 85 procent. Dat is een gunstig uitgangspunt om onze positie in de groeimarkt van mobiele apparaten te verstevigen."
Palm had in de Rai een conferentie belegd om programmeurs voor het Palm-platform te interesseren. Het bedrijf wil software en diensten voor het platform laten ontwikkelen. In de VS, de thuisbasis van de handpalmcomputergigant, is het bedrijf onlangs de portal Palm.net gestart waar consumenten terecht kunnen voor het opvragen van email en andere diensten via internet. Meer consumenten moeten meer programmeurs trekken die software en diensten ontwikkelen, waar uiteindelijk weer meer consumenten op afkomen. Deze vicieuze cirkel plaveit de weg voor de aanstaande hegemonie van het Palm-platform, zo is de gedachte.
Er ontbreekt één belangrijk punt aan deze hypothese en dat is de prijs die de consument bereid is te betalen voor zo'n mobiel computertje en de bijbehorende dienstverlening. Instapmodellen van de Palm kosten op de Europese markt op zijn minst 150 dollar en dan heb je het nog niet eens over de kosten voor dienstverlening, die Palm in Europa voor een groot deel nog van de grond moet tillen. Een Zweedse starter, Echoo genaamd, is van plan om met zijn met de Palm-pilot vergelijkbare Netboard-pda flink onder deze prijs te gaan zitten. Het bedrijf biedt zijn via Bluetooth of infrarood aan een GSM te koppelen pda in Zweden voor 33 dollar te koop aan.
Met deze prijs gaat Echoo ver onder de kostprijs van het apparaat zitten. De kosten wil het bedrijf terugverdienen door gebruikers van de Netboard 12 dollar abonnementskosten per maand te laten betalen voor de synchronisatiediensten voor agenda en email die het bedrijf van plan is aan te gaan bieden. De onderneming heeft al een server in de Zweedse stad Gothenberg draaien, waarbij de eerste 500 klanten zich over twee à drie weken kunnen aanmelden. Oprichter Ola Bartholdson zegt al orders voor 12.000 Netboards ontvangen te hebben. Hij verwacht dit jaar 50.000 tot 80.000 apparaten af te zetten in Zweden. Van de zomer wil Echoo vestigingen in Frankrijk, Duitsland en Engeland uit de grond stampen.
De Netboard, die net als de Palm-pilot een 16 MHz Dragonball Motorola processor heeft, is niet uitgerust met het Palm OS, maar heeft Linux als besturingssysteem gekregen om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Echoo ontwikkelde dit besturingssysteem samen met Jtel, een dochter van het Koreaanse Samsung, dat de Netboard ook produceert. Het in het apparaat ingebouwde GSM-modem ondersteunt ook Gprs.
Bartholdson, die verwacht dat zijn bedrijf binnen drie jaar een omzet van 200 miljoen dollar bereikt heeft, bereidt een beursgang van Echoo voor. De starter ontving 5 miljoen dollar startkapitaal van de Wallenberg familie, de vroegere eigenaars van Ericsson. De oprichter zegt in gesprek te zijn met Morgan Stanley, Lehman Brothers en een aantal Zweedse banken voor verdere financiering van zijn plannen. Ook zegt hij met Ericsson en een aantal andere aanbieders te onderhandelen over de verkoop van de Netboard via het dealerkanaal van de mobiele telefoon-aanbieders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.