Citrix claimt beter beheer ICT-voorzieningen

Citrix brengt dinsdag een nieuwe loot aan de Metaframe-tak uit. De product-familie Metaframe XP stelt bedrijven in staat om applicaties via het web te distribueren. Ook aan het beheer van servers is gedacht.

"De ICT-wereld is veranderd sinds de komst van internet", aldus Matt Dircks, directeur productontwikkeling bij Citrix. "Internet is van een middel om informatie te verspreiden een instrument geworden om je bedrijf te runnen. Daar hebben wij op ingespeeld door bedrijven hun applicaties via internet te laten verspreiden op basis van onze in 1989 op de markt gebrachte ICA-technologie (independent computing architecture)." Dit slankeclient principe zorgt ervoor dat applicaties ook buiten bedrijfsnetwerken te gebruiken zijn. Alleen toetsaanslagen hoeven over de telefoonlijn met beperkte bandbreedte verstuurd te worden. De applicatie zelf draait op een server in het gecentraliseerde bedrijfsnetwerk.
Metaframe XP biedt bedrijven hulpmiddelen om gebruikers via een website toegang te geven tot bedrijfsapplicaties. "Dit concept zorgt ervoor dat ook zware applicaties zoals bijvoorbeeld CAD-toepassingen op een notebook te draaien zijn, ook al verloopt de connectie via een gsm-telefoon. En dit alles zonder een regel programmacode aan te passen", beweert Dircks. Veel bedrijven herschrijven hun applicaties voor html, zodat deze via een internetbrowser te verspreiden en te gebruiken zijn. Afgezien van Windows-programma's ondersteunt Citrix nu ook toepassingen die onder Unix draaien.
Citrix is de opkomst van mobiele apparaten niet ontgaan. "We hebben veel energie gestoken in het aanpassen van Metaframe, zodat applicaties ook te gebruiken zijn op mobiele apparaten," aldus Dircks. "Het draaien van een applicatie-sessie op een mobiel apparaat verloopt net even anders dan op een PC. Daarnaast hebben we het verschijnsel latentie aangepakt, zodat gebruikers door kunnen blijven typen ook al kan de verbinding met het achterliggende netwerk deze gegevens niet op elk moment in hetzelfde tempo verwerken."
De onderneming claimt beheerders voldoende instrumenten te geven om de decentrale toegang tot applicaties en servers centraal te beheren. Zo zijn de tijden waarop applicaties te gebruiken zijn in te stellen. De werklasten zijn over de verschillende servers in het bedrijfsnetwerk te verspreiden en zijn in de enterprise-versie licenties, service packs en printer drivers centraal te beheren. Al deze voordelen krijgen beheerders mits zij werken onder Windows 2000 of Windows NT.
Ynso Sterkenburg, technologie en productmanager infrastructuren bij Syntegra, ziet geen problemen vanwege de geringe populariteit van de Active Directory-technologie van Windows 2000. "Veel bedrijven hebben misschien een tijd gewacht met het aanschaffen van Windows 2000. Wij zien dat nu Microsoft een service-pack voor Windows 2000 heeft uitgebracht dat de verkoop van Windows 2000 in Nederland beter loopt."
Sterkenburg verwacht ook in Nederland een grote vraag naar het vernieuwde Citrix-product. "Server-based computing heeft naar ons idee een tweetal belangrijke voordelen", aldus Sterkenburg. "Dit principe maakt het mogelijk om de beheerskosten van de IT-infrastructuur te drukken, een veel besproken claim in de IT. Vanuit één centraal punt zijn applicaties te beheren en te distribueren naarremote-gebruikers. Daarnaast biedt deze inrichting van het bedrijfsnetwerk mogelijkheden om applicaties te ontsluiten voor nieuwe doelgroepen, zoals accountmanagers onderweg of artsen op visiterondes in het ziekenhuis."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-13T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.