Breedband via stroomnet niet in Nederland

De kans is uiterst klein dat er in Nederland ooit op grote schaal breedband-internettoegang via het stroomnet mogelijk wordt.

De belangrijkste redenen zijn dat een dergelijke infrastructuur miljarden aan investeringen vergt en dat Nederland al voor 90 procent gedekt is via het bestaande kabelnetwerk.
De mogelijkheid van breedband internet via het stopcontact, werd opnieuw actueel door een proefproject van het Spaanse energiebedrijf Iberdola. Het bedrijf heeft daarbij tien huishoudens voorzien van een internetverbinding van 2 megabit per seconde die via het elektriciteitsnet loopt. Later wil Iberdola de proef uitbreiden naar meerdere huishoudens, waarbij breedbandverbindingen tot 10 megabit per seconde mogelijk worden.
Ook in Engeland, Duitsland en Italië wordt gestudeerd op breedbandverbindingen via het elektriciteitsnet.
Maar volgens woordvoerder Harry Wijtes van Essent Kabelcom is het Nederlandse elektriciteitsnet niet geschikt voor grootschalige breedband internettoegang. "Om dat wel te kunnen realiseren, zouden we miljarden guldens moeten investeren in onder andere een stroomlijning van de infrastructuur." Volgens Wijtes is het in die zin beter dat Nederland zich blijft richten op het benutten van het bestaande kabelnetwerk voor breedband-toepassingen. "Nederland beschikt met een dekking van 90 procent al over het meest uitgebreide kabelnewerk van Europa."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.