Scherpere regels voor softwarepatent

De Tweede Kamer wil de regels aanscherpen voor het verkrijgen van octrooien op software. Mocht dat lukken, dan verdwijnt het Europees verbod op softwarepatenten.

Brancheorganisaties Fenit en de Vosn (Vereniging Open Source Nederland) zijn gevraagd criteria aan te leveren die voorkomen dat onzinnige patenten worden verleend. Slagen de twee, dan wil de Tweede Kamer het Europees verbod op softwarepatenten opheffen.
Aanscherping van de regels voor softwarepatenten is een wens van regeringspartijen PvdA en VVD. PvdA-Tweedekamerlid Rik Hindriks meldt dit een dag na de ontmoeting tussen de Tweede Kamer en de belangenbehartigers Fenit (Federatie van Nederlandse Ondernemingen in de Informatietechnologie) en Vosn.
Het parlement wil stimuleren dat bedrijven investeren in ontwikkeling. Hindriks stoort zich eraan dat veel nieuwe software uit de VS afkomstig is. "Nederland loopt in het ontwikkelen van programma's duidelijk achter." Nederlandse bedrijven zijn volgens hem huiverig voor het doen van forse investeringen, omdat ze hun uitvindingen niet goed kunnen beschermen. Reden voor de Tweede Kamer te pleiten voor het schrappen van het verbod op softwarepatenten.
Tegelijkertijd wil hij ontwikkelaars vrijwaren van juridische strijd om allerlei triviale patenten. Hindriks is ervan overtuigd dat de huidige regels die bescherming niet bieden. De meeste octrooien op software zijn volgens hem afgegeven na 1995, toen de trivialiteitstoets uit de octrooiwet is gehaald. "Slagen we er niet in onzinnige octrooien tegen te houden, dan moet het verbod op patenten op computerprogramma's blijven bestaan."
Het is volgens hem nu aan staatssecretaris van Economische Zaken Gerrit Ybema om er in Europa voor te zorgen dat triviale patenten onmogelijk worden. "Slagen Fenit en Vosn erin die te formuleren, dan levert Nederland een belangrijke bijdrage aan de octrooiwetgeving."
De onderhandelaar voor de Vosn, Luuk van Dijk, is in zijn nopjes met het standpunt van de Tweede Kamerleden. "Patentbureaus maakten er totnogtoe een zooitje van." Hij wil de criteria zo scherp maken dat geen een van de tienduizend softwarepatenten verzameld door de Duitse Federation for a Free Informational Infrastructure kan worden toegestaan. "Als bijvoorbeeld het patent opmulti-tasking van IBM het haalt, dan heeft wat ons betreft de hele exercitie geen zin."
Peter van Schelven, patent-deskundige voor de Fenit, vindt het schrappen van het verbod op softwarepatenten niet meer dan het bijstellen van regels die toch al tijden omzeild worden. De trivialiteitstoets waar Hindriks en Van Dijk over reppen, is volgens hem niets nieuws. Wel wil hij samenwerken met de Vosn om regels op te stellen die de nieuwheid van programma's moeten vaststellen. "De Fenit is geen voorstander van triviale octrooien."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-26T00:00:00.000Z Redactie Computable