Lage organisatiegraad zit bonden dwars

Het aantal vakbondsleden onder automatiseerders groeit verontrustend traag. Dit stellen de onderhandelaars van FNV, CNV en De Unie.

Van de werknemers bij computerservice en IT-bureaus was in 1999 zo'n 6 procent aangesloten bij vakbonden, meldt minister Willem Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij stuurde de cijfers begin deze maand naar de Tweede Kamer. Hieruit blijkt dat de organisatiegraad in de sector aan het dalen is: in 1995 was nog 11 procent van de werknemers in deze branche lid van een vakbond.
De categorie ICT staat helemaal onderaan in het lijstje van de minister, onder de groothandel (13 procent) en de detailhandel (12 procent). Bovenaan staat de categorie vervoer (over water en door de lucht), waar de organisatiegraad in 1999 56 procent bedroeg. Bij bedrijven die computers en of elektronische producten vervaardigen, is 28 procent van de werknemers bij een vakbond aangesloten.
De drie vakbonden verwijzen deze daling ogenblikkelijk naar de prullenbak. Alledrie melden dat bij bedrijven die een eigen cao afsluiten, zoals Getronics, EDS, Pink Roccade, Océ en Origin, veel vakbondsleden te vinden zijn. Bij kleine automatiseringsbedrijven zijn daarentegen de ledentallen wél zeer laag.
Volgens FNV-onderhandelaar Gerard van Hees is het ledental de laatste jaren juist met 10 procent gegroeid. De afgelopen twee jaar heeft de bond zich extra ingezet om leden te winnen bij de automatiseringsbedrijven. Er is onder meer een RSI-campagne gestart. Verder kwam het FNV met een privacy-protocol en zette de bond zich in om telewerken geaccepteerd te krijgen.
De invloed van de vakbonden is vooral te merken bij de softwarebedrijven, zegt Van Hees. "De helft van de grootste 25 bedrijven maakt afspraken met de bonden. Binnen die bedrijfsgroep zijn we een succes."
De ICT-onderhandelaar relativeert de tegenvallende cijfers. "Ogenschijnlijk is er geen belangstelling. Maar de minister meldt ook dat 53 procent van de werknemers een groot vertrouwen heeft in de vakbonden."
Ledengroei meldt ook Sjerp Holterman van De Unie. Dat dit niet blijkt uit de cijfers van Vermeend verbaast hem. "We vertegenwoordigen inderdaad niet alle werknemers. Deze sector is er echter juist een waar we groeien."
Volgens CNV'er Wim Burggraaf hangen de lage cijfers samen met de definitie van ICT'er. "Tellen de vele automatiseerders werkzaam bij banken mee? En die in dienst van de overheid?" Voordeel van de lage organisatiegraad is volgens hem wel dat de concurrentie tussen de bonden onderling niet groot is. "De stammenstrijd tussen de bonden speelt niet erg in de ICT-sector."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.