Belgische Telerelay ook in Nederland

Analisten voorspellen dat vooral messaging-diensten succesvol zullen zijn als beheerde applicatie.

De techniek is er, maar de acceptatie door gebruikers gaat langzaam. De markt wordt momenteel vooral gedreven door aanbieders. Vooruitlopend op de grote groei vanmessaging die zij verwachten, hebben enkele Belgische oud-directieleden van Uunet het bedrijf Telerelay opgericht. Binnenkort openen zij een kantoor in Nederland.

Telerelay is opgericht door ex-ceo van Uunet Benelux Luc Dierckx. Hij heeft onder meer Stephan Biesbroeck (ex-cto) en Ruud Davids (ex-cfo) meegenomen. De dienstverlening die zij willen leveren gaat verder dan het aanbieden van alleen de infrastructuur, waar ze zich jaren mee hebben beziggehouden.

Dierckx: "Door onze operationele ervaring wisten we dat aanmessaging-diensten grote behoefte is. Vroeger draaide de markt om toegang tot netwerken en internet. Nu gaat het een stap verder metmessaging encollaborative oplossingen. We dachten aanvankelijk te kunnen lanceren als asp, maar in de praktijk blijken er nogal wat barrières te zijn. Alle twijfel die momenteel heerst, onder meer door winstwaarschuwingen, is niet goed voor het vertrouwen."

Omdat, vanwege die negatieve sentimenten, volledige uitbesteding in het asp-model moeizaam van de grond kwam, heeft Telerelay gekozen voor het ontwikkelen van een tussenoplossing:mid-sourcing. Bij dat model staat de infrastructuur wel fysiek bij de klant, maar zorgt de asp voor het beheer. Gebruikers hebben echter nog veel vragen over de kosten.
Dierckx: "Aan kwaliteit hangt een prijs. We zetten geen goedkoop servertje neer. Sommige bedrijven doen het dan liever zelf, maar vergeten dat een goedkope server een veelvoud kost aan mensen die hem moeten onderhouden. Daaraan zie je dat de markt er nog niet klaar voor is."

Door hun Uunet-achtergrond zijn de oprichters van Telerelay begonnen bij internetaanbieders. Nu breiden ze hun activiteiten uit tot het midden- en kleinbedrijf en grotere bedrijven, waarmee ze zich op het terrein begeven van gevestigde asp's. In het mkb is Microsoft dominant met Exchange. Bij grotere bedrijven zit Lotus stevig in het zadel met Lotus Notes. Dierckx ziet mogelijkheden in het beheren van die applicaties, en in het combineren van fax, e-mail en voicemail. "Heel veel is al beschikbaar, alleen worden in praktijk maar weinig functionaliteiten gebruikt. Nu moet het nog professioneel aangeboden worden."
Hij laat zich niet uit het veld slaan door de winstwaarschuwingen en dalende koersen in de Verenigde Staten. "Je ziet dat, ondanks de malaise, bedrijven gewoon hun werk blijven doen. In de Verenigde Staten hebben we in het eerste kwartaal pas voor het eerst echte groei gezien in het uitbesteden vanmessagingen e-mail. Europa is gewoon wat trager."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.