Nederlandse softwaremarkt blijft gezond

De slinkende ICT-budgetten die Amerikaanse analisten signaleren lijken voorbij te gaan aan de softwaremarkt in Nederland.

Zonder uitzondering geven IT-bedrijven aan dat hier de uitgaven aan software onverminderd doorgaan. Sommige firma's verwachten zelfs een forse groei, vooral inbackoffice applicaties.
Bij zijn bezoek aan Nederland vorige week merkte Bob Beauchamp, ceo van BMC Software, op dat veel Amerikaanse bedrijven nerveus zijn. Waar ICT-bedrijven bij elkaar komen is de meestgestelde vraag momenteel of de ander al iets van een terugval merkt. Zo praten ondernemingen elkaar een crisis aan. Een korte rondgang langs softwarebedrijven die actief zijn op de Nederlandse markt leert dat iedereen hier optimistisch gestemd is over de toekomst.
De softwaredivisie van IBM heeft geen last van teruglopende budgetten. Directeur Erik Vos: "In Nederland merken we dat onze klanten bezig zijn met het opbouwen van een infrastructuur voor e-zakendoen. We merken daarvan zelf vooral dat mensen een totaaloplossing willen, in plaats van deeloplossingen. Er bestaan wel negatieve sentimenten over starters, maar bedrijven moeten gewoon doordraaien. Ze kunnen die betalings- en beveiligingsprojecten niet stopzetten."
Oracle heeft vergelijkbare ervaringen. Marketing directeur Theo Rinsema: "Over de hele linie zien wij in Europa eerder een stijgende lijn dan een stabilisering of daling. Een jaar geleden zakte de applicatiemarkt in en pas vanaf september en oktober zien we weer groei. We verwachten dat dit verder gaat."
In de Verenigde Staten staan de zaken er anders voor. Analisten van Merrill Lynch publiceerden onlangs een onderzoek onder vijftig Amerikaanse en twintig Europesechief information officers(cio's). Volgens Merrill Lynch groeien budgetten voor ICT-uitgaven dit jaar maximaal 5 tot 6 procent, terwijl in januari nog werd gerekend op een toename van de uitgaven van zeker 9 procent.
Bijna alle deelnemers aan het onderzoek vonden dat terugbrengen van de kosten de hoogste prioriteit had. Bijna de helft van de cio's verwachtte binnen het budget te blijven. Eenderde ging er overheen. De bezuinigingen zouden vooral ten koste gaan van advies,mainframes en uitbesteding. Draadloze apparatuur en opslag daarentegen zijn groeisectoren. Merrill Lynch verwacht ook dat 2001, na een tegenvallende start in 2000, een goed jaar zal worden voor Microsoft Windows 2000.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-20T00:00:00.000Z Redactie Computable