KPN pleit voor één Nederlands Umts-net

KPN neemt de suggestie van Ben kennelijk serieus en pleit nu voor samenwerking bij de aanleg van het Umts-net.

De Umts-licenties hebben de telco's in Europa zoveel geld gekost dat zij proberen de kosten van de aanleg van het netwerk te drukken. Bijvoorbeeld door gezamenlijk met andere operators het netwerk aan te leggen.
KPN studeert serieus op de aanleg van één groot net waarop alle vijf de operators hun plaats hebben. Het bespaart miljarden en het resultaat is ook nog eens een optimaal bereik voor alle mobiele maatschappijen. Paul Smits, directeur van KPN Telecom, zegt dan ook: "Je concurreert niet met je netwerken, maar met je diensten."
Het is natuurlijk vervelend voor de leveranciers, want zowel Ericsson als Siemens leken contracten binnen te kunnen slepen voor de netten. De kans is groot dat één van de beide bedrijven voor dat ene net de opdracht krijgt. KPN had in Duitsland al eerder de mogelijkheid door E-Plus laten onderzoeken. Bovendien wil KPN in de tweede helft van het volgend jaar al Umts-diensten gaan aanbieden en dat betekent dat nu de opdrachten aan de infrastructuurleveranciers gegeven moeten worden. Komt er een vorm van samenwerking, dan is in ieder geval verzekerd dat, zoals de EC eist, er op 1 januari 2003 commerciële Umts-diensten in Nederland geleverd worden.
Smits houdt bovendien vast aan een beursgang van KPN Mobile in de tweede helft van dit jaar en als dan snelle toegang tot Umts-diensten een feit is, weegt dat natuurlijk bij de introductie van het aandeel mee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-19T00:00:00.000Z Dirk Ringenoldus
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.