Paul Smits: KPN over 3 jaar weer boven Jan

Paul Smits, KPN-directeur, zegt dat hij vol vertrouwen is dat zijn bedrijf binnen drie jaar weer een kredietwaardering krijgt van één enkele A.

De kredietwaardering van KPN is gezakt tot de laagste die nog voor institutionele beleggers zinnig is. S&P kwam op een triple Bplus terwijl Moody's KPN op Baa2 stelde. Dit is daarmee de laagste kredietwaardering van alle voormalige Europese monopolies.
Over BellSouth zegt KPN aan te nemen dat de verhouding met het Amerikaanse bedrijf ten einde loopt, maar het bedrijf heeft nog achttien maanden om te beslissen of het de 22,5 procent van E-Plus die BellSouth in handen heeft houdt, of omzet in cash of aandelen KPN. Mocht BellSouth kiezen voor converteren, dan zal KPN naar een andere partner voor E-Plus gaan zoeken.
Om geld te krijgen gaat KPN onderdelen verkopen die niet tot de kernactiviteiten behoren: zoals alle aandelen in de Oost-Europese markt; ook het aandeel van 75,2 procent in Pantel. Dat betekent het definitieve einde van een stevige voet aan de grond in midden- en centraal Europa. Ook het omstreden aandeel in het Indonesische PT Telkomsel gaat naar een ander en in Indonesië beweert KPN al vrijwel rond te zijn.
Twee leden van de raad van bestuur, Joop Drechsel, architect van de samenwerking met Telefónica en de sleutelman bij de samenwerking met Hutchison Whampoa, en Patrick Morley, verantwoordelijk voor onderzoek en technische zaken, treden 'op eigen verzoek' af.
I-Mode over Gprs gaat dit jaar van start in de aangesloten landen. Het hele KPN-net is er volledig klaar voor. Er hoeft geen cent meer in Gprs gestoken te worden. Men wacht er alleen op tot de toestellen in voldoende mate leverbaar zijn. KPN is niet van plan UMTS vóór de verplichte datum in te voeren en met de uitspraken van de EC in Stockholm in het achterhoofd: "Misschien wordt de introductie nog wel wat langer uitgesteld."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-28T00:00:00.000Z Dirk Ringenoldus
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.