Miljoenste ICT-apparaat gerecycled

Deze week is het miljoenste ICT-apparaat gerecycled via het inzamelsysteem dat is opgezet door Vereniging ICT Nederland.

Via V-ICTN zijn in twee jaar tijd ruim 10.000 ton computers, telecommunicatieapparatuur, copiers, faxen, printers en andere kantoormachines verwerkt.
Het systeem is opgezet door de branchevereniging ICT Nederland en is bedoeld om te voorkomen dat oude en afgedankte ICT-producten in het milieu terechtkomen. Het inzamelsysteem is opgezet in aansluiting op het Besluit verwijdering Wit- en Bruingoed, dat vanaf juni 1998 van kracht is. Aan het inzamelsysteem nemen momenteel 138 producenten en importeurs van ICT-apparatuur deel. Hiermee wordt 70 procent van de branche gedekt.
Nederland is het eerste land in Europa dat een systeem heeft opgezet voor het inzamelen en verwerken van ICT-apparatuur. Het unieke van het systeem is dat ICT-producenten zelf de milieukosten dragen, in tegenstelling tot het veel bekendere systeem van een verwijderingsbijdrage per nieuw apparaat, dat in de Wit- en Bruingoedsector is ingevoerd.
V-ICTN streeft ernaar het aantal 'freeriders' te laten afnemen, waardoor de kosten per aangesloten bedrijf omlaag kunnen. Momenteel is 40 procent van de spullen afkomstig van zogenoemde 'verweesden' en 'freeriders'. Dat zijn producten van bedrijven die niet meer bestaan en van bestaande bedrijven die zich (nog) niet hebben aangesloten bij het inzamelsysteem. De ICT-branche heeft zich vooralsnog garant gesteld om de kosten van 'verweesden' te betalen, maar stelt zich op het standpunt dat de milieukosten gedragen moeten worden door de hele sector en niet door 70 procent daarvan.
 
Sjaak Smakman
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.